Ikan Patin Gergasi

 

Pada 17 September 2019, telah tular di dada akhbar dan media sosial sekumpulan penduduk kampung di Kampung Tok Sangkut, Pasir Mas Kelantan berjaya menangkap seekor ikan patin buah seberat 150kg. Tangkapan tersebut dilakukan di Sungai Lubok Jong, Kampung Teresek di sini menggunakan kaedah candik.

 

Wakilnya, Mohd Ghazali Daud, 62, berkata, mereka mengambil masa lebih satu jam untuk menarik ikan tersebut ke darat.

 

Ikan Saiz Gorgon Dalam Negara Yang Pernah Tular

 

Katanya, seramai sepuluh orang termasuk dirinya terlibat menangkap ikan patin buah tersebut. Ikan itu kemudiannya dijual dengan harga Rm15 untuk sekilogram, dan 120kg telah dijual pada penduduk kampong, selebihnya mereka membahagikan ikan tersebut kepada rakan-rakanya yang terlibat menangkap ikan patin buah tersebut.

 

Walau bagaimana pun patin yang didakwa sebagai patin buah itu percayai adalah pla buk atau Mekong catfish yang mana dikenali sebagai patin Mekong di negara kita.

 

IKLAN

Pari Gergasi 300kg

 

Pada 6 September 2016, seorang Nelayan berusia 64 tahun berjaya menangkap ikan pari gergasi seberat 300 kilogram di perairan Tanjung Batu, Miri Sarawak.

 

Nelayan, Bihie Ismail,64, berkata, ikan berkenaan ditangkap pada jam 12 tengah hari sebelum berjaya ditarik ke pantai Kampung Bungai dua jam kemudian.

 

Ikan Saiz Gorgon Dalam Negara Yang Pernah Tular

 

Menurutnya, ikan pari itu ditangkap melalui kaedah pukat rawai menggunakan umpan isi ikan. Pukat berkenaan memang untuk menangkap pari, tetapi, dia tidak menyangka akan memperoleh tangkapan sebesar itu.

IKLAN

 

Katanya,setakat ini, dia sudah memperolehi RM1,000 hasil dari sebahagian jualan ikan berkenaan di pasar Bekenu dan penduduk kampung.

 

Kertang 168kg

 

Juga di Miri, pada 18 Mac 2015, Seekor ikan kerapu bersaiz luar biasa dengan berat 168 kilogram berjaya ditangkap nelayan di perairan Tukau.

 

Ikan kerapu yang dijual lebih RM10,000 itu menjadi rebutan pengusaha restoran di bandar ini selain turut menjadi tumpuan orang ramai yang tidak melepaskan peluang melihat ikan bersaiz luar biasa terbabit.

IKLAN

 

Ikan Saiz Gorgon Dalam Negara Yang Pernah Tular

 

Pembeli bertuah yang juga pengusaha makanan laut, Ah Tai Chian, berkata, dia gembira apabila berjaya membeli ikan kerapu itu walaupun terpaksa berebut dengan pengusaha restoran lain.

 

Ikan Tapah 50kg

 

Pada 3 April 2017, seorang penduduk Kampung Jerantut Feri digemparkan dengan kemunculan ikan tapah seberat hampir 50kilogram dan sepanjang 1.5meter yang ditangkap oleh salah seorang nelayan darat di situ.

 

Ikan Saiz Gorgon Dalam Negara Yang Pernah Tular

 

Nelayan berkenaan, Roslan Mohamad Napiah, berkata dia menangkap ikan itu menggunakan sauk besar dikenali sebagai candit.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI