Dalam kenyataan akhbar Dewan Bandaraya Kota Kinabalu bertarikh 5 Ogos (kelmarin) mengesahkan seekor ikan bersaiz monster atau nama saintifiknya Arapaima gigas ditemui mati terapung di tepi Tasik Taman Tun Fuad Stephens, Kota Kinabalu.

Ikan arapaima merupakan antara ikan air tawar terbesar dunia berasal dari Lembangan Amazon. Ikan gergasi spesis ini ditemui mati di Bukit Padang, Kota Kinabalu Sabah.

baca juga isu pencemaran sungai selangor

 

 

Dipercayai ia adalah ikan jenis Arapaima yang biasanya hidup di perairan Amazon Brazil. Ikan sepanjang 7kaki dan seberat 108kg itu ditemui mati oleh anggota Bahagian Taman

Awam, Jabatan Landskap Dewan Bandaraya Kota Kinabalu sekitar jam 8.00 pagi semasa kerja-kerja pembersihan di tepi tasik Taman Tuan Fuad Stephens (Bukit Padang).

 

Pihak DBKK menafikan ikan tersebut dipelihara oleh DBKK, berkemungkinan ikan itu dilepaskan oleh pemilik ke Tasik Taman Tun Fuad Stephens kerana tidak mampu menjaganya.

Institut Penyelidikan Marin Borneo, UMS telah membawa ikan tersebut ke makmal untuk mengenal pasti punca kematian.

 

 

Berita yang turut dipaparkan di Facebook Persatuan Haiwan Malaysia – Malaysia Animal Associations itu ternyata mendapat pelbagai respon dari netizen.

Ramai yang menzahirkan kebimbangan spesies ikan invasive yang dari negara luar yang kini berada di perairan Malaysia mengganggu ekologi dan mengancam spesies ikan tempatan.

 

Kemusnahan spesies ikan tempatan akan berlaku sekiranya peminat ikan membawa ikan spesies ganas dan pemangsa dari luar dan tidak bertanggungjawab melepaskan ikan

pemangsa sebegini ke sungai, tasik dan lombong dinegara ini apabila sudah tidak mampu memeliharanya lagi.

 

 

Lebih dibimbangi jika ikan ini membesar ke saiz yang maksimum membahayakan bot kecil pemancing dan mampu menterbalikkan bot pemancing yang sedang berada di tasik atau sungai tanpa mengetahui spesies pengancam ini telah lama berada di tasik tersebut.

Antara lain komen netizen:

“Dari tahun 90-an ikan arapaima ni sudah ada di tasik tu (Taman Tun Fuad Bukit Padang). Bukan 1-2 ekor tapi banyak… labi-labi saiz meja bulat pun pernah dijumpai di taman ini.” – Marc Jude MJ

 

“Sama jugak dengan ikan peacock bass (ikan raja). Sekarang populasi dia dah meningkat dan populasi haruan berkurangan sebab peacock bass ni suka makan anak-anak haruan. Boleh dikatakan hampir semua kolam ada ikan raja ni.” – Naan Tamizhan

 

“Aritu sy ade tgk discovery channel, x silap sy yg berlaku di US dan di UK sampai rosak ekosistem sg, tasik disebabkan kepercayaan penganut Buddha yg menganggap dgn

melepaskan ikan atau kura2 dapat menghapuskan dosa mereka dan mendatangkan karma yg baik. Ikan yg bawak karma elok tu kebanyakkan nya jenis invasive. Teruk jugak impact ekosistem sg tasik depa. Habis ikan lain kena makan.” – Khairiah Ali-Carr

 

“Antara spesies yg gila bela, lepas tu lepaskan kt perairan negara… peacock bass, flower horn, cherax (yg diorg panggil lobster air tawar tu…jadahnye lobster), keli afrika… waima

talapia tu pun bukan asal negara kita…tngok bersepah talapia kat sungai dan lombong negara kita.” – Selamanya Jex

baca juga fenomena air pasang besar di perlis

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan