Tuna sirip biru Atlantik berasal dari Lautan Atlantik Barat dan Timur, serta Laut Mediterranean. Mereka telah pupus sepenuhnya di Laut Hitam. Dan Atlantic bluefin tuna ini merupakan saudara rapat kepada dua spesies tuna sirip biru yang lain iaitu Pasific bluefin tuna (tuna sirip biru Pasifik) dan northern bluefin tuna (tuna sirip biru selatan).

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Atlantic bluefin tuna atau ikan tuna sirip biru Atlantik atau nama saintifiknya Thunnus thynnus adalah spesies tuna terbesar dalam keluarga Scombridae. Ia dikenali juga sebagai northern bluefin tuna (terutamanya apabila mengaitkan Pacific bluefin tuna sebagai subspesies), giant bluefin tuna (gelaran atau panggilan untuk spesimen melebihi 150 kg) dan pernah mendapat nama jolokan tunny.

 

Tuna sirip biru Atlantik boleh membesar panjang dengan berat melebihi 900 kg! Dengan saiz tersebut ia mampu menyaingi ikan-ikan monster seperti marlin hitam, marlin biru dan ikan todak (swordfish) sebagai Perciformes terbesar.

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Morfologi

 

Profil badan tuna sirip biru Atlantik adalah rhomboidal dan lasak. Kepalanya berbentuk kerucut dan mulut agak besar. Pada kepalanya itu mengandungi `pineal window’ yang membolehkan ikan menavigasi ke pelbagai lapangan beribu-ribu kilometer.

 

Ia memiliki warna biru tua pada bahagian atas dan kelabu di bawah, dengan coruscation emas yang menutupi badan dan sirip cabang kaudal kuning terang. Atlantic bluefin tuna boleh dibezakan daripada anggota keluarga yang lain dengan panjang sirip anal mereka yang agak pendek.

IKLAN

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Tuna sirip biru Atlantik mempunyai kekuatan otot yang besar, yang menyalurkan melalui sepasang tendon ke sirip kaudal berbentuk lunas bagi kuasa renangan. Berbeza dengan banyak ikan lain, tubuh tetap tegar manakala ekor bergerak ke belakang dan seterusnya, meningkatkan kecekapan renangan.

 

Ia juga mempunyai sistem peredaran darah yang sangat berkesan. Ia mempunyai salah satu kepekatan hemoglobin darah tertinggi di kalangan ikan, yang membolehkan ia memberikan oksigen ke tisu secara efisien.

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Saiz purata spesimen dewasa rata-rata antara 2 hingga 2.5 meter dan berat sekitar 225-250 kg Spesimen rekod terbesar yang diambil di bawah peraturan IGFA (Persatuan Ikan Permainan Antarabangsa) telah ditangkap di Nova Scotia, sebuah kawasan yang terkenal dengan tuna sirip biru Atlantik, dengan berat 679 kg dan panjang 3.7 meter.

IKLAN

 

Pertarungan yang paling lama antara manusia dan ikan tuna berlaku berhampiran Liverpool, Nova Scotia pada tahun 1934, apabila enam orang bergilir berperang dengan tuna 361 kg selama 62 jam.

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Institusi Smithsonian dan Perkhidmatan Ikan Marin Nasional di Amerika Utara telah menerima bahawa spesies ini boleh membesar sehingga 910 kg.

 

Tuna sirip biru Atlantik mencapai kematangan agak cepat. Dalam kaji selidik yang merangkumi spesimen sehingga 2.55 m dan berat 247 kg, tiada spesimen yang dipercayai berusia lebih dari 15 tahun. Walau bagaimanapun, spesimen yang sangat besar mungkin berusia sehingga 50 tahun.

 

IKLAN

Tuna sirip biru Atlantik mampu menyelam hingga kedalaman 500 meter dan kelajuan renangan mereka boleh mencapai 64 km perjam.

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Mereka biasanya memburu ikan kecil seperti ikan sardin, herring, makarel dan hidupan invertebrata seperti sotong dan krustasea.

 

Dalam sepanjang catatan sejarah, tuna sirip biru Atlantik sangat dihargai sebagai ikan makanan.

 

Selain nilai komersial mereka sebagai makanan, saiz, kelajuan, dan kuasa yang besar yang dipamerkan sebagai pemangsa puncak telah menarik kekaguman nelayan, penulis, dan saintis.

 

Ciri-Ciri Spesies Tuna Paling Bernilai

 

Tuna biru biru Atlantik telah menjadi asas bagi salah satu perikanan komersial yang paling menguntungkan di dunia.

 

Individu bersaiz sederhana dan besar sangat disasarkan untuk pasar ikan mentah Jepun, di mana semua spesis biru amat dihargai untuk sushi dan sashimi.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI