Pemancing di Malaysia sering dimomokkan dengan cerita sang tapah membaham monyet, anjing, kucing dan sebagainya. Ironinya, spesies ini memang antara spesies yang misteri malah di Perak, terdapat mitos mengatakan yang sesetengah keturunan tidak boleh memakan atau membunuh ikan tapah ini. Namun, kombinasi kekuatan, misteri dan mitos ini menjadikan tapah antara spesies legenda di Malaysia.

 

Dalam kebanyakan laporan, ikan tapah atau nama saintifiknya iaitu Wallago attu sememangnya pemburu hendap yang sangat kuat. Wallago attu merupakan spesies catfish atau ikan bermisai seperti keli dan baung. Ikan tapah mampu membesar sehingga 6 kaki panjang. Bayangkan saiznya yang hampir sebesar manusia malah ada kes spesies ini ditemui lebih besar daripada manusia.

 

TABURAN SPESIES

 

INFO SPESIES – KENALI IKAN TAPAH

 

Ikan tapah boleh ditemui di sungai-sungai dan tasik di Asia. Tapah merupakan penghuni dasar atau demersal dan gemarkan kawasan yang dalam. Pun begitu, terdapat juga tapah yang saiznya lebih kecil mendiami sungai berarus dan kawasan berbatu.

 

Antara taburan tapah di Asia termasuklah Pakistan, India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Vietnam, Kemboja, Semenanjung Malaysia, Sabah, Sarawak dan Indonesia. Di Malaysia, ikan tapah cukup popular di negeri Pahang dan Perak sehinggakan terdapat tempat yang dipanggil Tapah di Perak.

 

BIOLOGI

IKLAN

 

INFO SPESIES – KENALI IKAN TAPAH

 

Secara biologi, ikan tapah biasanya mendiami sungai yang besar dan tasik yang luas serta dalam. Tapah merupakan pemburu hendap dan pemangsa yang sangat kuat serta ganas ketika memburu. Biasanya ikan tapah akan bersembunyi di dasar badan air dan akan menyerang mangsanya dengan rakus.

 

Ketika di dasar, ikan tapah akan memilih kawasan atau lubuk yang berbatu atau berlumpur yang dalam, tidak berarus tau berarus perlahan. Ikan tapah mampu berada di dasar dalam tempoh masa yang agak lama dan menjadikan ikan kecil dan organisma dasar sebagai diet utamanya. Antara diet utamanya ialah serangga, ikan yang lebih kecil, krustasia dan moluska.

 

Ikan tapah biasanya aktif pada musim panas dan selalunya membiak atau bersenyawa ketika awal monsun. Jika di Sungai Mekong, ikan tapah dilaporkan akan bergerak ke sungai kecil dan terusan ketika waktu hujan. Setelah itu, spesies ini akan kembali ke sungai utama ketika musim panas dan akan mencari lubuk yang dalam sebagai tempat persembunyian.

IKLAN

 

INFO SPESIES – KENALI IKAN TAPAH

 

Ketika musim mengawan inilah biasanya nelayan menjadikan jangka masa ini sebagai masa yang sesuai untuk menangkap spesies tapah. Tapah yang baru melepaskan telur akan aktif sewaktu kembali ke sungai-sungai besar. Terdapat pendapat mengatakan, kaum Iban di Sarawak biasa menangkap ikan tapah pada waktu ini dengan tangkapan yang mampu mencecah sehingga 50kg.

 

Ikan tapah mempunyai mulut yang luas dan sepasang rahang yang sangat kuat untuk memburu. Dengan kombinasi kekuatan rahang dan gigi konikal, spesies ini memang menjadi antara pemangsa yang sangat digeruni.

 

MORFOLOGI

IKLAN

 

Bentuk badan ikan tapah agak panjang dan mempunyai tubuh yang padat. Ikan ini boleh membesar sehingga 2.4 meter panjang. Kepalanya lebar dan menirus ke bawah seperti keli, dengan mulut yang besar. Bukaan mulutnya menjangkau hingga ke belakang matanya.

 

Gigi ikan ini amat tajam namun tidak bertaring sebaliknya mempunyai set gigi kecil yang banyak. Mata ikan tapah kecil dan terletak di sisi kepalanya. Ikan Tapah mempunyai dua pasang duri, dengan sirip dorsal yang kecil dan sirip kaudal yang amat kuat untuk henjutan kekuatan.

 

INFO SPESIES – KENALI IKAN TAPAH

 

ANCAMAN POPULASI

 

Eksploitasi tanpa kawalan terutama dalam penangkapan ikan ini secara berlebihan membuatkan populasi ikan ini telah menurun sejak kebelakangan ini. Selain tangkapan berlebihan, kemusnahan habitat dan ekosistem alam juga menjurus ke arah penurunan populasi spesies ini.

 

TAKSONOMI

 

  • Kingdom : Animalia
  • Phylum : Chordata
  • Class : Teleostomi
  • Order : Siluriformes
  • Family : Siluridae
  • Genus : Wallago
  • Species : Wallago attu (Bloch & Schneider, 1801)
  • Nama lain : Tapah, Tabei (dialek Melanau), Sareng
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI