Ikan air tawar adalah spesies ikan yang menghabiskan kebanyakan atau keseluruhan masanya tinggal di dalam air tawar, seperti sungai dan tasik dengan kadar kemasinan kurang daripada 0.05%.

 

Walaupun beberapa jenis ikan boleh hidup di dalam air masin atau air tawar, majoriti besar memerlukan persekitaran tertentu. Komposisi air menentukan di mana ikan air masin dan ikan air tawar boleh hidup.

 

Cara Untuk Membezakan Ikan Air Tawar & Air Masin

 

IKLAN

Aspek fisiologi ikan yang disebut osmoregulasi menunjukkan perbezaan utama antara ikan air masin dan ikan air tawar. Osmoregulasi merujuk kepada cara pengawalan aliran air di seluruh badan mereka serta termasuk komposisi tisu badan dan insang.

 

Tisu badan dalam ikan air masin mengandungi kurang garam daripada air di mana ia hidup. Kerana persekitaran yang masin di dalam air luar menarik air dari tisu badan, ikan air masin sentiasa kehilangan air melalui kulit dan insangnya.

 

Cara Untuk Membezakan Ikan Air Tawar & Air Masin

IKLAN

 

Untuk mengimbangi dan mencegah dehidrasi, ikan air masin meminum air garam yang banyak, menghasilkan sedikit air kencing dan merembeskan garam dari air ini melalui insangnya.

 

Sebaliknya, tisu badan di dalam air tawar mengandungi lebih banyak garam daripada air di mana ia hidup. Akibatnya, air terus mengalir ke dalam badan ikan air tawar melalui kulit dan insangnya dan ikan itu tidak mempunyai sebab untuk mengambil air tambahan dengan meminumnya. Ikan air tawar mengelakkan lebihan air dalam tisu badan dengan menghasilkan sejumlah besar air kencing.

IKLAN

 

Cara Untuk Membezakan Ikan Air Tawar & Air Masin

 

Jika ditanya apakah ikan air tawar hidup dalam air masin dan ikan air laut hidup dalam air tawar? Jawapannya tidak kerana ciri-ciri ikan air tawar hanya sesuai di persekitaran air tawar manakala ikan air masin sebaliknya.

 

Cara Untuk Membezakan Ikan Air Tawar & Air Masin

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI