Ikan amberjacks atau dalam panggilan tempatannya aji-aji adalah ikan Atlantik dan Pasifik dari keluarga Carangidae dan genus Seriola. Mereka adalah ikan sukan yang paling sering ditemui di lautan bersuhu sederhana panas.

 

Terdapat banyak jenis amberjacks, termasuklah spesies dari laut Atlantik seperti greater amberjacks, lesser amberjacks dan banded rudderfish. Sementara yang berasal dari laut pasifik seperti almaco jack dan yellowtail amberjacks.

 

 

ikan seterusnya kenali ikan todak

 

Greater amberjacks atau nama saintifiknya Seriola dumerili, adalah spesies terbesar dalam keluarga amberjacks. Dari aspek morfologi, amberjacks biasanya mempunyai jalur gelap yang meluas dari hidung ke hadapan sirip dorsal mereka.

 

Mereka tidak mempunyai sirip anal dan sirip anal yang lembut kurang daripada dua kali panjang sirip analnya. Amberjacks yang biasa ditemui sekiatar 18 kg atau kurang, dan didapati di kawasan terumbu karang, tukun-tukun dan bangkai kapal.

Mereka biasanya mendiami perairan dalam sekitar 20 hingga 75 meter. Amberjacks yang lebih besar juga terdapat di Laut Pasifik.

Amberjacks yang lebih kecil, Seriola fasciata, mempunyai mata yang lebih besar dan badan yang lebih dalam daripada amberjack yang lebih besar.

 

Badan mereka berwarna hijau zaitunu atau kecoklatan hitam dengan sisi perak, dan biasanya mempunyai jalur gelap yang memanjang ke atas dari mata mereka.

Amberjacks adalah pemangsa yang hebat, yang memakan sotong, ikan, dan krustasea, dan mengawan dan membiak di luar pesisir sepanjang tahun ini.

 

Banded Rudderfish atau Seriola zonata, adalah amberjack kedua terkecil. Spesies amberjack ini  boleh dibezakan dengan amberjack lain dengan kehadiran sirip dorsal pertama.

IKLAN

Spesies juvenilnya memiliki corak band menegak seperti pilotfish, dan mengikuti objek besar atau haiwan lain sebagaimana ikan aruan tasik yang gemar mengekori yu paus.

 

 

ikan ikan ikan seterusnya kenali ikan tambak

 

Individu yang besar tidak mempunyai corak jalur atau band. Ikan ini walaupun biasa ditangkap, jarang dikenal pasti. Spesies dewasa memiliki corak raccoon-strip pada

lingkaran mata dan jalur emas berwarna di sisi, biasanya dipanggil amberjack apabila ditangkap, dan juvana dipanggil pilotfish.

 

Terdapat spesies amberjacks lain wujud di beberapa bahagian lain di dunia. Antaranya seperti yellowtail amberjack (termasuklah Asian yellowtail, the California yellowtail,

yellowtail kingfish atau southern yellowtail), Almaco jack, dan Japanese amberjack (five-ray yellowtail).

 

IKLAN

 

 

Saiz

 

Salah satu ciri membezakan famili amberjacks adalah dengan cara mengira jurai insangnya, tetapi ia agak rumit dan ada cara lain.

Pertamanya, greater amberjack dewasa lebih mudah diidentifikasi berdasarkan ukurannya saja. Tidak ada satu pun dari amberjacks lain mencapai ukuran sebesarnya.

Meskipun almaco jack mampu mencabarnya namun bentuk tubuhnya sangat berbeza, dan mudah dibezakan.

 

Common Name               Max reported Size           Common Size

Greater Amberjack         190cm (74.8”)                    100cm (39.4”)

Almaco Jack                  160cm (62.9”)                    90cm (35.4”)

IKLAN

Banded Rudderfish         75cm (29.5”)                      50cm (19.6”)

Lesser Amberjack          67.5cm (26.5”)                   50cm (19.6”)

 

Taksonomi

Kingdom : Animalia

Phylum : Chordata

Class : Actinopterygii

Order : Perciformes

Family : Carangidae

Genus : Seriola

 

 

ikan ikan ikan seterusnya  famili kerapu

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI