Belida merupakan satu spesies ikan buruan yang menjadi idaman ramai pemancing untuk mendapatkan pengalaman sensasi.

Cara memancing ikan belida ini agak unik kerana spesies ini hidup di pinggiran sungai tidak berkumpulan.

Belida biasanya bersembunyi di tunggul-tunggul kayu di tepian sungai dan akar-akar pokok.

 

Kelebihannya, belida tidak akan berpindah tempat apabila sudah selesa berada di sarangnya. Apa yang sukar ialah untuk mengesan posisi tepat ikan ini bersarang.

Satu-satunya cara untuk mengetahui ikan belida berada di sarangnya adalah dengan cara duduk diam menunggu ia muncul di permukaan dan melibaskan ekornya sambil menghirup udara.

 

 

IKLAN

Pergerakan inilah menandakan ikan belida bersarang di kawasan sekitarnya. Walaupun hidup di air tawar dan berada di permukaan pada musim kemarau, namun pada musim hujan ikan belida akan kembali hidup di dasar tasik atau sungai.

 

Cara memancing belida memerlukan beberapa tip dan trik seperti:

Cari spot yang tepat.

Taburan ikan belida terutamanya belida sungai agak terhad berbanding belida bintik. Oleh yang demikian ada baiknya pemancing mencari informasi dari penduduk setempat di mana biasanya ikan belida ini muncul di permukaan. Pilihlah area tepi sungai yang banyak batu-batuan, rawa, akan atau bangkai pokok.

 

IKLAN

Waktu yang tepat

Waktu yang tepat untuk memancing ikan belida adalah lewat petang atau malam hari dan juga pada awal pagi. Biasanya ikan belida mencari makan pada waktu-waktu tersebut. Selebihnya ia banyak berdiam diri di dalam sarangnya.

 

 

Umpat yang tepat

Umpan hidup merupakan umpan terbaik untuk menjerat belida. Pemancing boleh gunakan udang atau anak ikan. Selain itu gunakan mata kail yang kecil agar umpan dapat bergerak dengan bebas dan biarkan umpan sampai ke dasar sambil sesekali diangkat sekitar 30-50cm.

IKLAN

Selain itu umpan tiruan juga boleh boleh digunakan. Namun peratusan untuk menjeratnya agar rendah kecuali gewang memasuki kawasan sarangnya dan berlenggang-lengguk di hadapan matanya.

 

Strike yang tepat

Pada kebiasaannya ikan belida menangkap mangsa adalah dengan cara menggonggongnya dan menghempaskannya berulang kali sehingga pengsan barulah ditelan sekaligus.

Jadi, ketika strike biarkan umpan dibawa terlebih dahulu oleh ikan belida ini sampai ke dasar sunga. Setelah tali keluar 3 hingga 5 meter barulah tegangkan tali dan lakukan strike yang kemas.

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI