Ramai yang suka makan sotong tak kira masak apa sekali pun. Tapi tak ramai yang betul-betul tau bagaimana nak menyiang sotong dengan cara betul. Sebenarnya tidaklah susah mana nak siang sotong dengan cara yang betul.

 

Langkah 1

Pegang badan sotong dengan satu tangan dan kepala di tangan lainnya. Dengan lembut tarik tentakel menjauh dari badan. Bahagian dalam sotong harus ditarik keluar. Kantung dakwat berwarna putih mutiara dengan salutan kebiruan, boleh dibuang atau biarkan saja korang ingin memasak sotong dengan dakwat tersebut.

 

Langkah 2

Potong tentakel pada bahagian kepala serapat yang mungkin pada bahagian matanya.

IKLAN

 

Langkah 3

Pusing bahagian dan tekan mulut seperti paruh dengan ibu jari anda. Buang paruh tersebut dan simpan tentakelnya. Paruhnya sangat keras dan tajam tidak sesuai untuk dijadikan hidangan.

 

Langkah 4

IKLAN

Gunakan pisau untuk mengikis dari hujung runcing tubuh ke hujung tubuh, untuk menyiat keluar kulit arinya yang melekat pada tubuh. Ini mungkin akan menghilangkan sebahagian dari kulit ungu, yang perlu dihilangkan.

 

Langkah 5

Di hujung terbuka badan sotong anda dapat merasakan hujung tulang (seperti sepotong plastik jernih) Sepit dengan hujung jari dan pisau dan tarik keluar tulang itu dari tubuhnya.

 

IKLAN

Langkah 6

Badan sotong memiliki kulit ungu dan pada dua sirip yang perlu dihilangkan. Dengan menggunakan jari dan ibu jari, remas salah satu sirip dari dan dan usapkan jari anda di bawah kulit untuk menghilangkan kulit ungu lainnya. Tarik kulit dari tubuh.

 

Langkah 7

Badan sotong dan tentakel yang siap dibersihkan sepenuhnya dan sedia untuk dimasak.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI