IKLAN

 

Pengetahuan cara pemanduan saja sebenarnya tidak cukup untuk mengendalikan masalah yang berlaku semasa enjin sangkut mengalami kerosakan. Sekiranya ia dianggap remeh kemungkinan masalah yang lebih berat enjin bot sememangnya direka untuk kegunaan di perairan air masin atau air tawar.

 

Ketahanannya telah diuji sebelum dipasarkan. Ia telah wujud sejak puluhan tahun yang lalu bermula daripada keluaran Eropah dan kini negara di sebelah Asia pun telah banyak mengeluarkan jenama jenama sendiri.

 

Starter manual jarang bermasalah tetapi musibah yang berlaku akan terjadi tanpa kita duga. Berikut cara-cara membaiki manual starter yang rosak atau spring tolakan yang patah akibat dari spring yang berkarat atau telah lama.

 

Step 1

Tali starter yang telah kendur akibat spring yang patah.

 

Step 2

Keluarkan tali penarik starter.

IKLAN

 

Step 3

Spring yang patah dikeluarkan dari “sarang” spring.

 

Step 4

Keluarkan Spring dan bentuk semula kekunci seperti asal yang patah. Panaskan spring di atas api bersuhu tinggi bagi memudahkan spring dibentuk dan tidak patah. Lakukan dengan berhati hati.

IKLAN

 

Step 5

Kekunci yang telah siap dibentuk.

 

Step 6

Gulungkan semula spring dan masukkan ke dalam “sarang” spring.

 

Step 7

Spring yang telah berada lemas dalam sarang dan sedia di “lock” pemicu starter.

 

Step 8

Masukkan semula ke dalam pulley starter dengan betul dan pastikan tali starter dalam keadaan tegang seperti asal. Ianya selesai dan boleh digunakan seperti biasa.

 

Step 9

Spring yang patah. Mungkin kesan daripada penggunaan semasa di perairan masin dan jangka hayat yang perlu diperbaiki.