SOALAN:

Saya nak minta tolong admin buat huraian penggunaan `tanduk’ memancing yang betul. Teknik memancing yang sebagaimana perlu bagi menggunakan tanduk ini?

 

JAWAPAN:

Tanduk atau spreader rigs merupakan salah satu alatan terminal yang digunakan khususnya untuk pancingan dasar atau bottom, lazimnya bagi sesi pancingan laut dalam. Ia dipercayai digunakan oleh nelayan terlebih dahulu sebelum digunakan secara meluas dalam pancingan laut dalam.

IKLAN

 

Secara tidak langsung spreader atau tanduk ini amat penting sebagai sebahagian daripada aksesori lengkap peralatan pancing dan semasa memancing terutamanya di lautan bagi teknik pancingan dasar.

 

IKLAN

Biasanya tanduk diperbuat dengan pelbagai jenis dan bentuk serta material. Ada tanduk yuang diperbuat daripada besi tahan karat atau stainless steel, ada yang menggunakan bahan pvc atau getah, dan ada diperbuat daripada tanduk kerbau air yang asli!

 

Tanduk berfungsi untuk menghalang tali perambut dan umpan daripada terbelit pada tali sulam atau biasa disebut dengan istilah panjat pokok. Sekiranya kejadian panjat pokok ini berlaku ia akan menyebabkan kita umpama menunggu buah yang tak gugur kerana ikan buruan pastiknya tidak berminat kepada umpan yang terbelit pada tali.

IKLAN

 

Selain itu tanduk juga dapat menghalang batu ladung daripada jadi terkubur dan menjadi batu karang.

Ini kerana jika tersangkut pada karang, perambut mata kail sahaja yang putus. Batu ladung malah tanduk juga masih selamat sekiranya tali utama yang menyambungkan tanduk tidak putus.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI