Untuk memburu ikan pelagik seperti tamban, selar, kembung dan sebagainya perambut apollo yang paling sesuai digunakan ialah perambut apollo kertas berwarna putih dengan manik hijau. Saiz yang paling sesuai ialah saiz 6, 7 atau 8.

 

Cara Mancing Guna Apollo Di Kelong Dengan Betul!!

 

Sekiranya di kawasan kelong tersebut lebih banyak dihadiri ikan tamban kecil atau bilis, sebaliknya guna mata apollo yang lebih kecil seperti saiz 4. Kelebihan apollo saiz kecil ini ia juga boleh menjerat ikan yang lebih besar.

 

Namun dinasihatkan agar ikatan swivel yang sedia ada itu diganti dengan ikatan sendiri kerana lazimnya ikatan tersebut tidaklah sekuat mana.

IKLAN

 

Ikan-ikan pelagik ini tidak sentiasa ada bermain di kawasan kelong. Oleh yang demikian anda perlu mengesan kehadirannya.

 

Antara waktu terbaik untuk mengesan kehadiran ialah ketika pergerakan air surut atau pasang, cari arah alir mengalir. Anda hendaklah membaling apollo bertentangan dengan arah air mengalir.

IKLAN

 

Cara Mancing Guna Apollo Di Kelong Dengan Betul!!

 

Untuk mengesan kehadiran ikan ini anda perlu bijak melihat kelibatnya bermain air. Cari buih atau percikan di dalam air. Atau anda juga boleh nampak kelibat putih di dalam air dan lontarkan apollo di kawasan itu.

IKLAN

 

Selain memerhati dengan penglihatan, anda juga boleh menggunakan indera pendengaran. Guna telinga. Jika benar-benar diamati, pemancing boleh mendengar bunyi “tip..tip..tip” dalam air. Di situlah biasanya tempat ikan pelagik bermain.

 

Cara Mancing Guna Apollo Di Kelong Dengan Betul!!

 

Jika ia tidak kelihatan atau tidak mendengar sebarang bunyi, gunalah gerak hati anda. Rajin-rajinlah menggunakan apollo ketika tiba waktunya. Selamat mencuba dan selamat berjaya.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI