Joran memancing jika terlalu lama tidak digunakan akan rosak juga. Tetapi itu lebih baik daripada rosak ketika menggunakannya. Oleh yang demikian, ikuti tip yang kami sediakan ini untuk menjamin joran anda mampu bertahan lama.

 

Sebaiknya elakkan dari mengepam atau menaikkan joran melebihi 90 darjah ketika bertarung dengan ikan bagi memelihara backbone atau tulang belakang joran.

 

Elakkan dari menegakkan joran secara tegak (90 darjah) ketika meletakkannya pancang kerana sentapan kasar ikan boleh menyebabkan tip (hujung joran) patah.

 

Panduan Menggunakan Joran Pancing Dengan Betul

 

IKLAN

Selepas memancing di laut atau air masin, bilas cincin-cincin joran dengan air paip secukupnya sebelum disimpan bagi mengelakkan cincin berkarat akibat pembentukkan garam.

 

Sapukan baby oil pada blank (batang joran) dan cincin bagi memanjangkan usianya khususya jika sering memancing ketika panas.

 

Berikan perhatian apabila membawa joran terutama joran 1 piece kerana sering berlaku tip joran patah kerana kemalangan di dalam kereta.

 

IKLAN

Panduan Menggunakan Joran Pancing Dengan Betul

 

Sebelum membuat balingan, sentiasa perhatikan belakang anda tip joran cukup mudah patah sekiranya mata kail atau umpan yang akan dilontar tersangkut pada sesuatu objek.

 

Pasti juga berat umpan yang anda gunakan sepadan dengan skala kemampuan joran anda untuk menampungnya.

IKLAN

 

Jangan sesekali menarik tali pancing yang tersangkut di dalam air dengan menggunakan joran kerana dengan mudah joran akan patah.

 

Panduan Menggunakan Joran Pancing Dengan Betul

 

Seboleh-bolehnya gunakan sauk atau gancu untuk mendaratkan ikan walaupun ikan tidaklah sebesar mana.

 

Jangan terlalu mudah bagi pinjam pada member… khususnya member yang baru belajar memancing.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI