IKLAN

 

Perkongsian dari FB Ahmad Yazid

 

Kisah bermula apabila ada geng yang racun ajak mancing kat satu tasik yang kononnya memang cendol dan banyak ikan. Tanpa fikir panjang terus set tarikh dan cari setup.

 

Dulu mancing bottom je, kira benda paling pentung cari umpan yang killer la. Lepas tu sebelum mancing macam biasa google dulu tempat tu sebab kalau dengar sembang ikan jaws pun boleh ada dalam tasik. Bila google banyak kisah seram dari kisah orang strike ikan kat tempat tu. Paling femes pocong atas tasik!

 

Sampai tarikh yang dijanjikan, kami berenam bergerak ke port yang cendol tersebut. Acara camping 2 hari 1 malam dijanjikan untuk trip kali ini. Kisah-kisah seram yang dibaca kat google tolak tepi. Dalam kepala otak dah terbayang ikan-ikan best kat hujung pancing.

 

Camping Di Lubuk Pocong

 

Dari rumah bertolak sampai la ke tasik hujan lebat sepanjang jalan. Kereta park tepi jalan, masuk pulak semak samun cari port yang paling dekat dengan tasik. Bila dah hujan lebat unggun api memang tak boleh buat la nak bakar dengan apa.

IKLAN

 

Dari petang membangau tepi tasik satu patuk pun tak ada. Masing-masing dah menung dalam sejuk. Bila malam menjelma, ramai member yang dah tumbang dek kerana kenyang bantai nasik dengan sardin yang dimasak dengan dapur portable.

 

Semua berdengkur dalam khemah, joran terbiar tepi tasik sebab dari petang tadi takde patuk langsung. Bila dah ramai-ramai tidur dalam khemah, macam-macam bunyi ekzos ada dari kawan-kawan yang lena.

 

Camping Di Lubuk Pocong

 

Dek kerana bingit telinga, aku keluar khemah dan mancing sorang-sorang dalam pukul 2 pagi. Dengan takde unggun api, kekuatan cahaya hanyalah lampu daripada HP Nokia torchlight. Suluh la kat hujung joran kot-kot ada getuan dari pemangsa.

IKLAN

 

Bila dah dalam gelap tepi tasik sorang-sorang, kepala otak mula la terbvayang pocong atas tasik, pontianak mengilai, hantu terbang dan macam-macam lagi. Tapi macam biasa la buat-buat berani sebab kalau dia muncul pun nak lari mana. Nak lari pergi kat kereta pun bukan dekat.

 

Sayup di tengah tasik ternampak kelibat putih sama-sama seperti rupa bentuk sesuatu. Walaupun muka macam Aaron Aziz tapi kalau nampak benda camtu pukul 3 pagi tepi tasik dalam hutan kecut juga telur. Tapi benda putih statik je tak bergerak macam cerita yang dibaca dalam Google. Kisah yang dibaca pocong akan timbul di tengah tasik dan berdesup ke tebing dengan keadaan tegak terikat.

 

Camping Di Lubuk Pocong

 

Suluh dengan HP memang tak jadi apa la, cahaya tak kuat. Masuk dalam khemah ambik torchlight gedabak member, lepas tu suluh dekat benda putih tu. Sekali mak tergelak dalam hati, kayu pacak rupanya. Kena balikan cahaya bulan memang nampak kaler putih. Buat saspen je.

 

Tengah sambung mancing sorang-sorang terdengar suara orang menyembang dari dalam hutan. Kali ni betul-betul jelas memang suara orang bercakap dan berjalan. Lepas beberapa ketika memerhati, ternampak cahaya api dalam ketinggian 1 meter terbang dalam celah-celah hutan.

 

Berderau darah sekejap, peluh mula membasahi pipi, mata mula terkebil-kebil tengok kelibat cahaya api tersebut dari hutan. Sekali tengok ada orang trekking pukul 3 pagi dalam hutan. Mungkin cari haiwan-haiwan liar untuk dijadikan lauk. Dua kali telur masuk dalam… sekali sebab pocong dan sekali sebab api terbang. Memang kurang ajar sungguh port ini!

 

Camping Di Lubuk Pocong

 

Sampai la ke Subuh duk tepi tasi. Bila dah mula cerah boleh la acah-acah berani ke hulu ke hilir konan macam takde apa-apa berlaku. Member-member pun dah start bangun sarapan roti dengan sardin lebihan semalam.

 

Terdetik dalam hati, nasib baik la malam tadi tak kena usik. Kalau tak sampai pagi menggigil dalam khemah. Kompem berdarah telinga kena bahan dengan member. Port yang member cakap cendol tu pulak memang cendol sungguh, sampai sudah takde patuk. Nasib baik bawak lauk untuk memasak, kurang-kurang takde la kebulur.