Ibu gelama! Pemancing mana yang tak pernah mengidam untuk mendaratkan spesies berharga ini.

Sama ada penunggu tebing muara, pancingan bersampan mahu pun kaki jigging, semuanya memasang angan-angan untuk memangkunya di atas riba.

 

Kejayaan sebenar memburu ibu gelama atau temerih ini apabila mendaratkan spesimen melebihi saiz 10kg. Itulah trofi impian semua pemancing.

Apatah lagi jika menewaskannya melalui teknik jigging. Melalui teknik jigging inilah menaikkan kembali status ibu gelama sebagai spesies sasaran paling atas.

 

Budak 13 Tahun Tumpaskan Ibu Gelama 15kg!

 

Kaki jigging sanggup berhabisan untuk memperoleh lesen temerih. Jika tidak dapat spesimen melebihi 20kg, belasan kilogram pun tak mengapa. Malah, dapat naikkan saiz bawah 10kg pun tak mengapa, asalkan dapat lesen.

 

Lain pula ceritanya dengan seorang pemancing muda, Izzat Edanish Ahmad Izan yang berusia 13 tahun. Izzat barangkali tidak menaruh sebarang harapan menggunung apabila

IKLAN

menemani ayahnya memancing di perairan Batu Laut, Banting menggunakan khidmat tekong muda popular, Mohd Sufi atau lebih dikenali sebagai Apeng.

 

Budak 13 Tahun Tumpaskan Ibu Gelama 15kg!

 

Menurut Apeng yang turut membimbing Izzat mendaratkan hasil pancingannya itu, jig yang diunjun oleh Izzat disambar pemangsa sekitar jam 10.00 pagi.

Ayah Izat dan seorang lagi ahli trip menghentikan aktiviti mengunjun bagi memberi ruang, semangat dan bimbingan kepada Izzat mendaratkan tangkapan sulongnya.

 

IKLAN

Meskipun bergelar pemancing muda, Izzat ternyata memiliki bakat menjadi pemancing handalan kerana cukup tenang berhadapan dengan spesies yang kuat memberi tentangan.

Izzat tidak kekok mengendalikan joran dan kekili kepunyaan ibunya untuk pancingan kolam.

Namun sedikit bantuan diberikan oleh ayahnya berikutan tenaga kecil Izzat tidak mampu untuk mengela naik spesies yang masih menjadi tanda tanya sama ada jenahak, kerapu mahupun aruan tasik.

 

Budak 13 Tahun Tumpaskan Ibu Gelama 15kg!

 

Sekitar sepuluh minit bertarung, akhirnya spesies itu mengalah dan timbul di permukaan. Semua di atas bot tergamam dan teruja apabila melihat spesies dan saiz spesimen tersebut. Ibu gelama!

IKLAN

Kemuncak keceriaan terpampang di wajah Izzat apabila meriba ibu gelama seberat 15kg.

 

Saksikan video pertarungan yang kami sediakan ini

Budak 13 Tahun Tumpaskan Ibu Gelama 15kg!

 

baca juga Peluh meleleh melayan temoleh (video strike)

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI