IKLAN

 

Pernah ke korang memancing ikan bandang atau ladyfish? Kalau pernah, jom kongsikan bersama pengalaman pahit manis korang tersebut!

 

“Memang power rangers dia punya strike! Dia punya larian pulak memang killer la sampai terbawa-bawa ke alam mimpi rasanya. Tapi semua tu orang la yang kata, bukan saya yang kata. Sebab ambe tak pernah lagi memancing ikan bandang ni, tak mampu lagi sampai ke tahap ni. Jangan kecam ambe deh.”

  • YUSAINE MOHD YUNUS

 

 

“Susah nak cakap tapi memang seronok memancing ikan spesies bandang ni. Tindakannya memagut umpan seperti tak rasa. Tau-tau mangsa terus terbang ke udara. Cuma saya keliru sikit… apa beza bandang sirip kuning dengan sirip hitam? Kawan dapat yang sirip hitam kat sungai.”

  • ANUAR LIN

 

IKLAN

 

“Jarang-jarang je memancing ikan ni tetapi nak beritahu di sebelah pantai timur, orang panggil ikan ni ikan derang. Sebab apa? Sebab isinya rasanya macam kuih derang. Hahaha…”

  • DARKRUNNER ZEROO

 

“Memang padu ikan ni, admin! Pengalaman aku memancing ikan ni pun banyak… tapi banyak lucut la. Belum berjaya lagi nak mendaratkannya walaupun yang curut-curut.”

  • NYAK KELAUT

 

 

IKLAN

“Pernah dapat ikan bandang jantan nun jauh kat tengah laut masa pancing bottom. Pelik jugak macam mana ikan ni pulak yang boleh kena. Tapi isinya memang sedap… ada rasa macam ikan terubuk sikit.”

  • RASHIDI OTHMAN

 

“Pengalaman aku tentang ikan ni? Aku cucuk dia kat mata kail kemudian aku pun lempar. Lepas tu aku duduk diam-diam main phone. Tau-tau… gedegang! Joran melentur cecah air beb! Betul punya tak tipu memang makan ikan ni. Tapi dibuat umpan la… kekekeke.”

  • SHAZIQ SALLEH

 

 

“Cikgu saya (Jenahak Panggang) selalu bawa balik satu tong ikan ni admin… tolonglah nasihat sikit kat dia tu admin. Nasihat dia… tolonglah tinggalkan sikit ikan tu untuk kawan-kawan. Kawan-kawan pun nak merasa jugak tarikannya. Kikikiki…”

  • SYAHRIL AZMI MUHAMAD

 

“Berumpankan anak udang galah dengan teknik pancingan dasar atau bottom di Sungai Seluyut, Kota Tinggi. Rupa-rupanya spesies bandang ini pulak yang menyambar umpan. Kalau dah rezeki dapat juga merasa permainannya.”

  • HELMI PROTON

 

 

“Betul-betul tengah potong lemang nak buka puasa, tiba-tiba dia menyambar. Melompat-lompat atas air. Memang syok sangat melayannya. Menggunakan umpan udang hidup di lokasi Sungai Lebam.”

–  MAD JEID