(Oleh: Samsuri Mustapa)

Mungkin ramai yang tidak mengetahui organizer trip ke Banglang Dam ini merupakan seorang tukang masak atau chef yang hebat.

Kepada penggemar belut, korang bertuah kerana Samsuri sudi berkongsi resepi ala Thai ini.

 

(Resepi untuk 1kg belut)

Bahan A (dimesin halus)

Serai 5 batang

5cm lengkuas (hiris)

2cm halia (hiris)

10 ulas bawang putih

Cili padi (resepi asal pedas)

5 ulas bawang merah

Kunyit hidup segenggam

Bahan B

Jus asam jawa (secukup rasa)

Perasa

Rebung jeruk (optional)

Kacang panjang 100g

Daun limau purut 7-8 helai

 

Cara penyediaan:

➡ Tumis bahan A dengan secawan minyak masak ,sehingga pecah minyak.

➡ Masukkan belut (belut/ikan sawah sedap digoreng terlebih dahulu)

➡ Masukkan bahan B biarkan sehingga masak dan siap

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI