Ia bukan sesuatu perkara yang pelik jika berhadapan dengan masalah enjin tersengguk-sengguk atau semput.

Masalah enjin semput sering terjadi pada enjin sangkut yang telah berusia. Namun enjin baru juga tidak terkecuali kerana jika sistem penyalur minyak tidak berfungsi dengan sempurna atau ada kebocoran.

 

Sekiranya enjin tidak memberi prestasi yang cemerlang semasa di pulas, semestinya ada sesuatu yang tidak berfungsi dengan baik yang menggagalkan pembakaran yang sempurna kepada piston.

Kali ini kita akan membincangkan lebih spesifik kepada penyaluran bahan bakar sehingga kepada karburetor.

 

Buka karburetor dengan cermat bagi mengelakkan hos dan skru rosak.

 

Enjin sangkut menggunakan sistem pump untuk menyedut petrol kepada karburetor seterusnya menghantar kepada piston. Sekiranya berlaku enjin semput dan terasa seperti sebu periksa bermula dari tangkiminyak hingga ke filter.

IKLAN

 

Perhatikan penutup tangki dan pastikan ia di buka supaya oksigen memasuki tangki untuk memberi ruang kepada pump untuk menyedut bahan bakar.

 

Karburetor yang telah dikeluarkan dari enjin

 

Bahagian kedua periksa penyambung (connector) getah dalam keadaan baik dan tidak bocor walau sekecil mana pun. Sekiranya penyambung tadi dalam keadaan baik teruskan memeriksa bahagian getah penyalur minyak.

 

IKLAN

Sila pastikan anda menggunakan hos getah yang memang diiktiraf untuk kegunaan minyak dan bukannya air atau selain dari kegunaannya.

Ini kerana zarah molekul yang ada pada bahan bakar adalah lain daripada air dalam kelasnya. Tekanan yang diterima juga berbeza dan ini perlu ditukar sekiranya bukan hos untuk minyak.

 

Periksa semua skru yang boleh dibuka.

 

Bahagian ketiga yang perlu di periksa adalah pum yang boleh di picit. Sekiranya pump dalam keadaan keras setelah dipicit beberapa kali untuk memenuhkan minyak di bahagian filter maka pump tersebut dalam keadaan baik tetapi jika ia lembut dan terasa kosong maka ada kebocoran atau pum tersebut perlu ditukar.

IKLAN

 

Skru ini berada di bahagian bawah. Ia perlu dibuka bagi membuang minyak yang kotor atau air yang masuk ke karburetor.

 

Bahagian keempat periksa filter dan cuci bahagian dalam filter supaya apa jua benda asing dikeluarkan dan pasang semula dengan ketat. Periksa hos masuk dan hos keluar ke karburetor dalam keadaan ketat.

 

(kiri) Skru di sebelah tepi yang boleh dibuka secara mudah ketika enjin terpasang. (kanan) Pengilang karburetor.

 

Akhir sekali servis karburetor dengan membuka semua skru laluan minyak dan bersihkan menggunakan berus serta dikeringkan menggunakan angin bertekanan tinggi supaya benda asing yang melekat pada salur minyak karburetor dapat dibuang.

 

Periksa sambungan ini sebelum memulakan perjalanan.
Periksa pump ini dan pastikan ia keras dipenuhi minyak.