Di Pantai California, ribuan sotong jumbo muncul dan mati di kawasan pantai di sana sekitar Januari 2005.

Tidak banyak maklumat berkaitan sotong ini direkodkan kerana sotong ini hidup di dasar laut berkedalaman 700 meter.

Hal ini menyukarkan saintis mengenal pasti punca kematian ribuan sotong ini. Keracunan toksik menjadi salah satu teori punca kematian sotong ini, namun hal ini disanggah kerana tiada ikan atau pemangsa lain yang mati.

Kejadian hampir sama turut berlaku di San Diego sekitar 2002.

 

 

Ratusan paus (pilot whale) ditemui mati di perairan Tasmania, Australia pada tahun 2009. Menurut rekod, lebih 400 paus mati di lautan dan lebih daripada 200 ekor paus terdampar di Pantai King Island bersama ikan lumba-lumba.

Saintis dan pasukan penyelamat berkejar ke sana, namun hampir 140 ekor yang terdampar telah disahkan mati ketika mereka tiba di tempat kejadian.

IKLAN

Hanya sekitar 60 ekor paus dan 7 ekor ikan lumba-lumba berjaya diselamatkan. Selang beberapa bulan kemudian, 150 ekor paus ditemui mati di perairan Tasmania.

Perubahan ekologi habitat merupakan teori punca kematian yang paling logik, namun tetap tidak menjawab semua persoalan tentang punca kematian.

 

 

Sekitar tahun 2012, Tasik Erie di Ontario, Kanada diselubungi misteri kematian hampir 10,000 ikan dan burung camar yang terdampar.

IKLAN

Laporan pertama mengatakan tiada sebarang kaitan pencemaran yang menjadi punca kematian tersebut.

Teori lain tentang punca kematian ini ialah akibat penyongsangan kualiti air di mana fenomena biasa yang mengakibatkan air yang kurang oksigen dan lebih sejuk naik ke permukaan.

Begitu pun, para penyelidik menolak teori ini sebagai punca utama kematian misteri kerana fenomena itu tidak berkait dengan kematian burung camar.

 

 

IKLAN

Sekitar Mac 2013, penduduk di kawasan bandar Coronel, Chile terkejut setelah melihat pantai di kawasan mereka menjadi merah akibat jutaan udang yang mati terdampar.

Walaupun tiada penjelasan saintifik punca kematian, penduduk di sana yakin punca kematian ini disebabkan oleh 2 kilang arang batu berhampiran yang menyebabkan suhu air meningkat.

Begitu pun, penjelasan secara saintifik masih belum ada dan kekal menjadi misteri.

 

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI