Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Umpan kini berada di dalam aplikasi   
Home Sains 2 Spesies Gelama Dada Kuning!!

2 Spesies Gelama Dada Kuning!!

 

Gelama ini mudah dikenali walaupun terdapat 15 jenis yang terdapat di perairan negara kita dengan berpandukan kepada bentuk dan warna sisik yang halus terdapat pada badannya. Dipercayai dua dari 15 spesies gelama ialah gelama dada kuning berpandukan bentuk badan sama kecuali warna berlainan sedikit.

 

Jenis yang dibezakan untuk spesies ini berpandukan kepada bentuk pada bahagian mulut, gigi serta saiz badan. Gelama dada kuning berwarna perak dikenali nama saintifik Panna microdon dan kuning keemasan dan cantik dikenali dengan nama Chrysochir aureus.

 

2 Spesies Gelama Dada Kuning!!

 

Jika dibandingkan kedua-dua spesies ini hanya jelas berbeza dari segi warna sahaja, yang lain hampir sama kelibatnya. Purata saiz kurang dari 25cm. Nama umumnya sebagai ‘croaker’ kerana bunyi yang dikeluarkan seperti “krook” berulang kali sebaik sahaja dikeluarkan dari air.

IKLAN

 

Namun tidak semua spesies gelama mengeluarkan bunyi yang kuat di dalam air. Bunyi ini bukan saja dapat didengar dari atas malah di dalam air ia mengeluarkan bunyi yang mudah dikesan oleh juru selam berpengalaman untuk nelayan tradisional bagi menjalankan aktiviti menjaring.

 

Gelama dada kuning adalah salah seekor gelama yang kuat bunyinya walaupun bersaiz kecil. Paling kuat adalah ibu gelama yang boleh kita dengar walaupun berada di atas air sedalam 40 kaki. Bunyi juga boleh menentukan saiz, jenis dan besar kumpulan ikan ini di bawah air.

 

IKLAN

2 Spesies Gelama Dada Kuning!!

 

Ikan ini dikatakan adalah jenis hidupan marin tapi kebanyakan boleh ditemui di kawasan muara sungai. Hampir keseluruhan spesies gelama tertumpu kepada kawasan dasar berpasir, lumpur, berselut di bahagian dasar untuk mencari makanan. Ia mudah diperolehi di kawasan muara dan jarang berada di kawasan batu karang.

 

Ia juga didapati berkongsi laluan dan habitat bersama ikan tirusan, selampai, gelama papan, pari tanjung, tetuka, kurau dan duri malim. Ini berdasarkan andaian berikutan spesies yang turut sama dinaikkan di lubuk yang sama ketika memburu gelama dada kuning.

IKLAN

 

Begitupun kebanyakan pencarian untuk gelama dada kuning tertumpu kepada lubuk 40 kaki ke atas dan asas berpasir di Pelabuhan Klang. Warna sisik gelama dada kuning yang dipancing jelas menunjukkan ia sentiasa berada di lingkungan air jernih.

 

2 Spesies Gelama Dada Kuning!!

 

Gelama dada kuning secara keseluruhan adalah spesies yang berkelompok dan bergerak secara berkumpulan sederhana. Ini berdasarkan pengamatan kerana jarang sesekali ia menyerang umpan secara berterusan.

Aktif ketika hujung surut sehingga pertengahan air pasang. Cara ia melawan pancing amat seronok dinikmati bersesuaian dengan kelas peralatan yang digunakan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI