Sama ada untuk menyerang mangsa atau menyelamatkan diri dari pemangsa, haiwan-haiwan tertentu dibekalkan dengan kebolehan penyamaran yang begitu memukau.

 

#10 – Knobbly crab spider 

Knobbly crab spider dianggap sebagai spesies yang agak pemalu dan kebanyakannya ditemui di Queensland, Australia.

Seperti namanya, labah-labah ini mempunyai kulit yang tidak sekata dan berbonjol-bonjol. Ia biasanya berselindung di bawah kulit pokok dan kayu untuk menyerang mangsa.

Kebiasaannya labah-labah ini agak mustahil untuk dilihat dengan mata kasar kerana berwarna kecoklatan dan ditambah pula dengan saiznya yang hanya berukuran antara 8mm hingga 10mm. Ia bergerak dengan sangat perlahan.

Semasa berehat di atas daun, ia akan melipat bahagian hujung daun untuk menyembunyikan diri daripada pemangsa.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#9 – Chameleon (Sesumpah)

Dari zaman sekolah, anda mungkin sudahpun mengetahui yang haiwan ini mampu menyamar dengan baik. Walaupun sesumpah mudah dilihat, ia sebenarnya agak berbeza dan boleh mencipta keajaiban sewaktu bertukar wajah.

Kulit sesumpah mengandungi kristal dan pigmen yang membantu menukar warna kulit mengikut persekitaran. Transformasi warna ini dapat dilihat dengan jelas apabila mereka bersentuhan dengan objek berlainan.

Kristal pada sesumpah boleh berfungsi sebagai penyerap cahaya yang membantu mereka mengubah warna mengikut keadaan.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#8 – Baron larva (beluncas baron)

Ulat bulu yang berasal dari India dan Asia Tenggara ini dianggap sebagai serangga yang boleh melakukan penjelmaan bentuk yang terhebat dalam dunia.

Semasa masih dalam peringkat larva, amat sukar untuk mengetahui kehadirannya kerana teknik penyamaran yang sangat ekstrem.

Tubuh ulat ini dijadikan sedemikian rupa sehingga benar-benar menyerupai urat daun. Ia berwarna hijau pada peringkat larva dan amat mudah bersembunyi di atas daun pokok mangga dan sebagainya.

Apabila matang, ia akan menjadi rama-rama cantik berwarna coklat atau hijau.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

IKLAN

 

#7 – Pygmy seahorse

Kuda laut Pigmi yang bersaiz sekitar 2cm ini adalah pakar penyamaran yang sangat hebat.

Spesies ini hanya mula dijumpai sejak tahun 1969 disebabkan keupayaannya menggabungkan diri dengan persekitaran.

Sehingga kini, terdapat hanya enam lokasi di mana kuda laut ini boleh dijumpai iaitu di perairan tropika Asia Tenggara.

Ia gemar berselindung di antara terumbu karang dan menyamar dengan menghasilkan benjolan pada badan.

Kapsul-kapsul berbentuk tiub pada kulit dan tubuh kuda laut ini benar-benar menyerupai batu karang sehingga ia sukar dilihat, disebabkan itulah penemuannya oleh ahli biologi terjadi agak lewat.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#6 – Dead leaf butterfly

Rama-rama ini sentiasa kelihatan mengagumkan dengan sayap penyamaran yang hebat. Ia sering ditemui di kawasan tropika sekitar Asia, terutama sekali di India dan Jepun.

Bahagian lapisan luar sayapnya menyerupai daun yang kering.

Setiap perincian daun yang melayu ada pada sayap rama-rama ini, termasuklah bahagian tepi yang melengkung, lipatan dan urat daun.

Malah, ia juga mempunyai ‘lubang minit’ yang serupa dengan daun layu. Penyamarannya adalah bermusim, bergantung kepada keadaan persekitaran yang kering atau basah.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

IKLAN

 

#5 – Camouflage crab (ketam penghias)

Ketam yang juga dikenali sebagai Ketam Penghias ini akan mengambil apa sahaja objek semula jadi yang berada berhampiran seperti tumbuhan dan batu laut untuk bersembunyi daripada pemangsa.

Jika anda cuba mencarinya, mungkin ia amat sukar dijumpai kerana cangkerangnya amat mirip dengan batu dan karang.

Ketam ini juga amat pintar kerana mampu mengoyak bahan yang dijumpai dan menggosok badannya untuk bersatu dengan persekitaran.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#4 – Cuttlefish (Sotong Katak)

Sotong ajaib ini mampu menyamar dan bergabung dengan batu karang, tumbuhan, rumpai laut dan tanah dengan mengubah warna kulitnya.

Selain itu, ia juga berupaya menukar tekstur dan bentuk fizikal mengikut keadaan sekeliling. Apabila sotong berlawanan jantina berada berdekatan, ia boleh membezakan diri dengan menukar kepada warna yang khusus untuk menarik perhatian.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#3 – Satanic leaf-tailed gecko

 

IKLAN

Satanic leaf-tailed gecko adalah ‘kembar’ sempurna kepada daun kering. Pada tahun 1880, ahli alamiah dari Belgium iaitu George Albert Boulenger mengatakan kewujudan haiwan ini

adalah sebuah mitos namun ia akhirnya diiktiraf dan diberikan nama sekitar 1990-an oleh Bill Love dari Glades Herp. Inc.

Spesies cicak yang hanya boleh didapati di Madagascar ini kurang dikenali berbanding keluarga cicak yang lain. Berukuran antara 2.5 hingga 6 inci panjang, teknik penyamaran

yang digunakan adalah agak luar biasa kerana anda tidak akan dapat membezakan cicak ini dengan dedaunan kering menggunakan mata kasar.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#2 – Burung Great Potoo

Burung Great potoo ialah burung yang paling hebat di kalangan spesies potoo. Burung yang bijak menyamar ini boleh ditemui di kawasan tropika Amerika.

Ia menyamar dengan bersepadu dengan dahan pokok untuk memerangkap serangga dan burung lain serta berlindung daripada haiwan pemangsa.

Apabila ingin menyamar, ia akan mendongak ke langit, memejamkan mata dan bertenggek dengan tegak tanpa bergerak walau seinci.

Disebabkan ia bersifat nokturnal, sememangnya amat sukar untuk mengenal pasti lokasinya dengan tepat apabila ia sedang bertenggek.

Makanan utama burung Great Potoo adalah kelawar dan serangga yang akan diburu pada malam hari. Tidak seperti haiwan lain, burung ini akan menerkam mangsa dan membawanya kembali ke tempat sama ia bertenggek.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

#1 – Mimic octopus

Dilaporkan tidak ada haiwan lain di atas muka bumi yang boleh menyamai kebolehan menyamar sotong hebat ini.

Ia mampu menukar warna kulit dan tekstur badan untuk berasimilasi dengan persekitaran secara serta-merta.

Sotong kurita ini sebenarnya mengusik pemangsa dan menghalau mereka dengan bijak dengan mengubah diri supaya tidak menyerupai dirinya sendiri.

Jika kebanyakan haiwan lain hanya mampu mengubah warna kulit, sotong ini jauh lebih mengagumkan kerana berupaya mengubah bentuk badannya juga untuk menipu pemangsa.

10 Jenis Haiwan dengan teknik menyamar tahap dewa

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI