Mungkin korang pernah dengar istilah memancing seperti kumpau atau rentung. Istilah-istilah berkaitan dengan memancing ini ada macam-macam. Begitu juga dengan istilah yang berkaitan dengan ikan toman.

 

Mamato / Mama Toman

Mamato atau mama toman lebih menjurus kepada induk toman yang hadir bersama kumpulan anaknya dan merupakan toman yang menjadi buruan utama. Walaupun mama toman tidak semestinya bersaiz besar namun induk yang bersaiz melebihi 5 kilogram senantiasa menjadi sasaran untuk kepuasan pertarungan.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

 

Toman Jalur

Istilah toman jalur bukanlah merujuk kepada spesies, sebaliknya julukan kepada toman juvenil atau toman kecil yang masih belum pecah belang atau jalur hitam pada badannya. Ia bukanlah satu hasil tangkapan yang membanggakan malah dianggap sebagai hiburan atau pemanas badan untuk memburu saiz yang sebenar.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

 

IKLAN

Toman Rempit

Toman rempit pula lebih merujuk atau menjurus kepada toman yang memiliki daya pecutan deras umpama sebarau. Ia juga boleh merujuk kepada toman juvenil yang sudah melepasi peringkat toman jalur yang sudah pecah corak dengan berat saiz sekitar satu kilogram. Berikutan masih remaja itulah ia memiliki daya renangan yang agak mengelirukan.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

 

Toman Bujang

Skop toman bujang ini agak meluas kerana ia bukan sahaja meliputi saiz dan jantina. Toman bujang ada yang bergerak secara solo dan juga berkumpulan. Namun ia lebih menjurus kepada toman yang tidak berpasangan atau bukan induk.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

IKLAN

 

Toman Negro

Toman negro merupakan istilah atau panggilan yang diwujudkan bagi merujuk kepada warna badan toman yang hampir seratus peratus hitam. Untuk tempoh tertentu, tidak dapat dipastikan ia berlaku ketika musim mengawan, bertelur atau period menjaga anak, rona warna sebahagian toman bertukar ungu gelap atau hitam peka.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

 

Toman Cendol

IKLAN

Toman cendol juga bukan merujuk kepada spesies tetapi lebih kepada situasi di mana kejayaan mendaratkan toman dengan jumlah yang banyak. Lazimnya juga saiz-saiz toman yang banyak didaratkan itu juga kecil-kecil umpama toman rempit.

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

 

Toman Komando

Jika toman negro dikaitkan dengan warna badan toman yang hampir seratus peratus hitam, toman komando pula merujuk kepada warna badannya yang hijau bertompok hitam umpama uniform celoreng askar.

 

Toman Air Payau

Walaupun toman hidup di sungai, tasik, lombong dan paya, namun ia satu kebanggaan bagi pemancing apabila berjaya mendaratkan toman yang habitatnya di sungai berdekatan sistem air payau. Ini kerana toman sungai dikatakan lebih kuat dan berkuasa berbanding habitat lain.

 

Ketahui Nama-Nama Ikan Toman Popular

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI