Para pemancing laut dalam sering menjadikan ikan siakap merah sebagai target memancing kerana ikan siakap merah adalah ikan primadona yang banyak diburu. Memang sulit untuk menangkap ikan siakap merah, namun ia banyak diburu kerana ikan tersebut memiliki nilai yang tinggi.

 

Untuk memancing ikan siakap merah anda harus tahu terlebih dahulu habitat ikan tersebut. Sementara spot memancing siakap yang bagus terletak di perairan yang banyak dipenuhi batu karang.

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

 

Area yang berada di arus dasar laut juga sangat disukai oleh ikan siakap merah yang memiliki nama latin Lutjanus Malabaricus. Setelah Anda mengetahui habitat dan spot mancing yang strategik maka fokuslah untuk memancing di lokasi tersebut sebab ikan siakap merah hidup secara berkumpulan.

 

Kejayaan seseorang pemancing menangkap ikan siakap merah sangat berpengaruh dengan jenis umpan yang telah digunakan. Berikut ini adalah jenis umpan yang bagus dan jitu untuk memancing ikan siakap merah:

 

IKLAN

Udang

Memancing ikan siakap merah sangat galak jika menggunakan udang, umpan udang ini memberikan keuntungan bagi para pemancing berkat aromanya yang kuat sehingga membuat ikan siakap jenis predator ini akan cepat melahapnya. Pastikan guna perambut mata kail dengan pemberat untuk umpan yang terpasang di mata kail tidak terbawa arus.

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

 

Udang Lipan

Udang lipan merupakan umpan kegemaran banyak spesies ikan termasuklah siakap merah. Namun pemancing perlu bijak persembahkan udang lipan kepada kepada pemangsa. Sekiranya ia melintas di hadapan pemangsa dalam keadaan segar dan menggiurkan pasti akan dibedal dalam masa singkat.

IKLAN

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

 

Sotong Cumit

Cumit merupakan makanan/jenis umpan yang disukai oleh hampir semua jenis ikan laut termasuk ikan siakap merah, anda bolehmenggunakan cumit untuk umpan memancing baik dalam keadaan hidup, segar mahupun sudah dipotong potog sesuai dengan keperluan dan sesuai dengan ukuran ikan yang akan anda pancing saat itu.

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

IKLAN

 

Sotong Kurita

Sotong kurita yang masih hidup atau dalam keadaan segar jarang mengecewakan memikat selera siakap merah. Walaupun harga sotong kurita hidup semakin tinggi namun ia sangat berbaloi jika siakap merah bersaiz mega yang berjaya dinaikkan.

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

 

Ikan

Sebagai ikan karnivora ikan siakap merah ini biasanya memakan ikan ikan kecil yang ada di sekitarnya. Jadi anda boleh menggunakan ikan-ikan kecil untuk umpan memancing ikan siakap merah. Ikan yang sering dimangsa oleh ikan siakap merah di antaranya; ikan kembung, kerisi, ikan selar, atau selayang.

 

Umpan-Umpan Kegemaran Siakap Merah

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI