Jika dibandingkan dengan kebanyakan pumpun, umpun-umpun atau pumpun sarang merupakan umpan yang paling diminati oleh pemancing. Ada juga yang memanggilnya pumpun sarung. Ini kerana ia merupakan umpan yang sangat berkesan bagi kebanyakan ikan. Malah saya sendiri pernah mendaratkan seekor ikan daun baru seberat 2kg dan siakap putih 6kg hanya menggunakan umpan umpun-umpun sarang.

 

Antara kelebihan lain pumpun sarang ialah kerana ia lebih tahan lama. Selagi ia berada di dalam sarungnya dalam keadaan lembab, ia mampu hidup selama beberapa hari. Umpun-umpun sarang juga panjang-panjang dan mampu memanjang sehingga dua kaki.

 

Untuk mencari dan dapatkan kan umpun-umpun sarang juga tidaklah susah sangat. Ia biasanya boleh ditemui di kawasan berlumpur atau pasir berlumpur di pesisiran pantai atau tebing-tebing muara sungai.

 

Cara untuk mendapatkannya juga tidak berapa sukar. Apa yang diperlukan adalah alatan penggali seperti alatan skop dan waktu yang sesuai ketika air sedang surut habis.

IKLAN

Apabila ke kawasan ini pada waktu air surut, anda boleh mengesan sarang umpun-umpun sarung di permukaan pasir atau lumpur di mana pintu rumah umpun-umpun sarang sering bertanda dengan tompokan hitam dan bersabut serta ditutupi daun reput atau sarangnya tertonjol ke atas permukaan.

 

Kunci kejayaan mencari umpun-umpun sarang adalah kepantasan! Hanya dengan kepantasan yang tepat akan membuahkan hasil. Ini kerana perumpun sarang amat sensitif pada persekitaran.

 

IKLAN

Hanya dengan sedikit tekanan atau getaran pada sarangnya ia akan menyusup jauh kedalam pasir atau selut. Oleh yang demikian apabila mengesan kedudukan sarangnya, jangan berlengah untuk menyodok dengan menggunakan skop di sekitar sarangnya.

 

Selain menggunakan skop, umpun-umpun sarang juga boleh didapatkan tanpa menggalinya. Sebaliknya dengan cara mengumpannya keluar dari sarang.

Dengan menggunakan isi ikan, parutan ubi kayu, nasi atau juga nenas cincang, ia kemudian disumbat ke dalam stoking atau jut kain (macam kain penapis teh). Basahkannya dan biarkan ia berjus kemudian perah di pintu sarang umpun-umpun tersebut.

IKLAN

 

Sekiranya ia ada di dalam sarang, dalam masa singkat ia akan terpesona dengan aroma bauan tersebut dan ia akan keluar.

Sebaik saja ia mengeluarkan kepalanya dari sarang, sepantas kilat pegang atau cubit kepalanya (pastikan jangan sampai kena gigit kerana gigitannya sakit juga macam terkena kejutan eletrik kecil) dan tarik ia keluar secara perlahan-lahan. Ia tidak boleh ditarik dengan kuat atau kasar kerana ia mudah putus.

 

Bagi memanjangkan hayatnya pula, umpun-umpun sarang hendaklah diambil bersama sarangnya dan hendaklah dibungkus dengan kertas surat khabar yang telah dilembabkan.

 

(Sumber: zulkiffleeh.blogspot.com)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI