Ads
Home Hobi & Minat Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©

Ads

 

Ambil tepung serbaguna atau tepung gandum tu, campur sedikit dengan bahan perisa atau bau-bauan, kemudian campur pulak minyak masak… gentel-gentel sikit kemudian cangkuk pada mata kail dah boleh dijadikan umpan memancing.

Tak percaya? Ini kami tunjukkan cara-caranya.

 

Bahan-Bahan keperluan:

 

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©

  • Perisa Pandan Papa Paste
  • Perisa Durian Wangi Papa Paste
  • Almond Oil papa paste
  • Minyak masak
  • Tepung gandum

 

Cara penyediaan umpan

Ads

Masukkan kira-kira 200 gm tepung gandum ke dalam bekas bancuhan.

Tuangkan 25 ml minyak masak, 100 ml almond oil atau minyak badam, 2 penutup botol perisa pandan dan 1 penutup perisa durian wangi.

 

Gaul atau uli campuran ini sehingga menjadi doh yang sesuai dikepal.

Sekiranya menyukai doh yang lembut, anda boleh tambahkan minyak atau tepung jika menyukai doh yang lebih keras.

 

Ads
Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©
Masukkan tepung gandum dahulu

 

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©
Bahan-bahan yang diguna disukat terlebih dahuu

 

Cara penggunaan umpan

 

Terlebih dahulu cucuk mata kail (perambut dua mata kail) dengan jajan atau keropok jagung yang lemau.

Ads

 

 

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©
doh yang sesuai digunakan

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©

 

Balut atau kepal umpan tepung pada mata kail mengikut saiz yang anda gemari. Dan lontarkan ke spot pilihan anda di mana-mana kolam pancing air tawar.

 

Umpan Patin : Tepung Minyak Badam ©

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI