Boleh dikatakan, hampir kesemua bahan paste perisa untuk makanan dan memancing yang terjual di pasaran boleh dipakai secara langsung dengan bahan umpan seperti roti, dedak atau pelet.
Atas sebab itu, bahan perisa ini boleh diolah dengan bahan-bahan lain dan dimasak untuk dijadikan bahan asas umpan yang mencakup. Umpan ini boleh juga digunakan bersama dedak hancur.
Bahan-Bahan Keperluan:
300 ml Papa Paste Strawberi
100 ml Es Doger Papa Paste
100 ml Papa Paste Pisang Ambon
50 gm gula batu tebu (hancurkan)
1 Bekas kecil yogurt
1 paket yis segera
Ads
Cara-cara penyediaan umpan:
Masukkan 300 ml pes strawberi dan 50 gm gula batu tebu yang telah dihancurkan. Kacau di atas api perlahan sehingga gula tebu larut sepenuhnya.
Masukkan kesemua bahan lain-lain ke dalam periuk dan kacau hingga sebati. Masak dengan api perlahan sehingga mendidih.
Ads
Setelah masak, sos atau adunan ini perlulah disejukkan. Setelah umpan sejuk masukkan ke dalam botol dan peram selama dua hari sebelum sesuai untuk digunakan.
Umpan ini boleh digunakan bersama roti, dedak dan juga palet. Umpan ini boleh disimpan lama tanpa tarikh luput.
Ads
Cara penggunaan umpan
Masukkan 10 penutup botol sos umpan papa cooking ke dalam 500 gm dedak 929. Gaul hingga sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga bancuhan dedak sesuai untuk dikepal pada mata kail.
Untuk membolehkan dedak ini dikepal pada mata kail, terlebih dahulu mata kail perlu dicucuk dengan jajan atau keropok. Jajan ini berfungsi sebegai pemegang dedak daripada pecah berderai.
Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI! Download seeNI sekarang!
Umpan kongkang merupakan umpan yang mana bahan asasnya ialah daripada organ haiwan terutamanya perut ayam. Namun untuk membolehkan ia diperam dan menjadi umpan yang sesuai untuk digunakan, banyak langkah yang perlu dilakukan.
Sekiranya anda tidak tahu cara untuk menghasilkannya, anda bolehlah cari umpan kongkang yang telah siap dibuat seperti umpan Kongkang A1 ini.
Bahan-bahan keperluan:
Sebungkus Roti Sedap Jambo
Sos Konkang A1
Musang Strawberry A1
Cara-cara penyediaan:
Tutorial 1
Roti dipotong dadu, masukkan dalam bekas bancuhan. Masukkan sos konkang A1 4 sudu teh dan digaul rata.
Tutorial 2
Pastikan digaul dengan rata bagi memboleh setiap roti dadu diselaputi sos kongkang.
Tutorial 3
Seterusnya sebarkan Musang Strawberry 3 penutup pada dinding tong bancuhan supaya lebih sekata mengenai roti.
Tutorial 4
Goncang tong bagi memboleh umpan sekata dengan roti.
Tutorial 5
Gunakan perambut dua mata kail. Kepalkan roti pada mata kail sebelah atas. Dan mata kail bahagian bawah hanya 3 atau 4 ulas roti. Kebiasaan teknik ini untuk permainan apung. Selamat mencuba.
Tepung gandum yang campur dengan minyak masak dan cecair berperisa boleh dijadikan umpan untuk memancing ikan patin. Tak percaya? Ini perkongsiannya..
Bahan-bahan keperluan
Perisa strawberi Papa Paste
Perisa Pisang Ambon Papa Paste
Perisa Es Doger Papa Paste
Tepung gandum
Minyak masak
Keropok jagung
Cara penyediaan umpan
Masukkan kira-kira 400 gm tepung gandum ke dalam bekas bancuhan.
Tuangkan kira-kira 250 ml minyak masak ke atas tepung.
Tuangkan pula 3 penutup botol perisa strawberi, 2 penutup botol perisa pisang ambon dan 1 penutup perisa Es Doger.
Gaul kesemua bahan sehingga menjadi doh yang sesuai untuk dikepal pada kail. Jika inginkan doh yang lembut boleh tambahkan minyak dan tambah tepung gandum untuk doh yang lebih keras.
Cara menggunakan umpan
Dengan menggunakan perambut dua mata kail sepanjang sejengkal, cucuk sehingga penuh mata kail dengan keropok jagung.
Ambil sedikit doh umpan dan kepal secara lembut pada mata kail sehingga doh atau umpan itu melekap pada kail dan boleh dibaling ke kolam dengan selamat.
Ikan patin Mekong atau pla buk merupakan ikan sukan memancing dari Thailand yang seronok dipancing berikutan perlawanannya yang padu.
Namun untuk mengumpan ikan ini menyedut mata kail bukan mudah. Ia memerlukan ramuan umpan yang terbaik sehingga berjaya memperdayakannya.
Bahan-bahan keperluan:
Roti sandwic
Dedak 929
Dedak ayam
NS Power pandan
Pes Musang A1
Esen perisa pisang
Cara-cara penyediaan umpan
Hancurkan sebungkus roti sandwic (apa saja jenis roti perlu dijemur di bawah terik matahari buat seketika) dan masukkan ke dalam bekas bancuhan.
Kemudian masukkan 1 kg dedak 929 dan 300 gm dedak ayam. Gaul campuran ini hingga sekata.
Masukkan pula sebungkus NS Power pandan dan sekali lagi gaul hingga sekata.
Kemudian masukkan pula 11 penutup pes Musang A1 dan 2 penutup botol esen perisa pisang.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul campuran bahan ini sehingga sesuai untuk dikepal pada spring.
Biarkan seketika adunan ini buat seketika agar-agar ia benar-benar sebati dengan campurannya sebelum digunakan.
Cara penggunaan umpan:
Kepalkan umpan pada spring yang telah diikat mata kail. Kemudian dengan teknik apungan (menggunakan pelampung) lontar umpan ke sudut kolam yang kerap patin Mekong memperlihatkan kelibatnya.
Sekiranya tiada sebarang untuk tempoh 20 minit, tukar umpan yang baru dan cuba lagi sehingga berjaya.
Tahu ke anda bahawa memancing ketika hujan, memberi anda peluang lebih baik untuk menangkap lebih banyak ikan. Memang betul, tetapi ia memerlukan sedikit perencanaan...