IKLAN

 

Campuran tepung gandum, minyak masak dan sos perisa boleh dijadikan umpan yang berkesan untuk pancingan kolam. Sos pati berasaskan kelapa sawit pula merupakan bahan yang cukup kuat untuk merangsangkan deria ikan untuk mendekati umpan.

 

Cara menghasilkan umpan ini juga tidak rumit atau perlu diperam lama sebelum ia boleh digunakan. Sebaik saja ia siap maka ia sudah pun boleh digunakan. Ikan pacu turut menggemari umpan ini walaupun kebanyakkannya diambil oleh patin.

 

Bahan-bahan:

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

2 kg tepung gandum

2 liter Minyak masak

Sos Musang Berjanggut Hijau A1

Sos Sawit A1

 

Tutorial 1

Masukkan 1 botol sos Musang Berjanggut Hijau A1 ke dalam bekas bancuhan.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

IKLAN

Tutorial 2

Masukkan pula 1 botol sos Sawit A1.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 3

Kacau dua sos tersebut sehingga ia sebati dengan sekata.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 4

Masukkan kesemua 2 kg tepung gandum ke dalam bekas bancuhan.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

IKLAN

 

Tutorial 5

Gaul campuran tepung gandum dan sos sehingga ia sekata.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 6

Tuangkan pula minyak masak sedikit demi sedikit ke dalam adunan (anggaran nisbah campuran 1 kg tepung : 1 kg minyak).

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 7

Gaul adunan sehingga mencapai setting kelembutan yang anda inginkan.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 8

Cucuk mata kail (perambut 2 mata) pada jajan (keropok jagung) secara memanjang.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 9

Ambil sedikit adunan dan letakkan jajan ke dalamnya sebelum dikepal.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit

 

Tutorial 10

Umpan yang siap untuk digunakan dengan kaedah pancingan dasar menggunakan batu mati.

Tutorial Umpan Tepung Minyak Pati Sawit