Kisah tular seorang individu yang telah jatuh sakit akibat terkena sengatan ulat bulu laut di Port Dickson, Negeri Sembilan tahun lalu yang dianggap palsu oleh Jabatan Perikanan,

nampaknya kembali tular apabila seorang individu di Tumpat, Kelantan mendakwa penyakit yang dideritainya itu berpunca daripada sengatan ulat bulu laut.

 

Berikut merupakan petikan berita yang disiarkan di portal Sinar Harian, kelmarin:

 

Penyakit yang dihidapi tukang rumah ini didakwa terkena sengatan ulat bulu laut menyebabkan isi daging di kakinya luruh dan bernanah.

Sejak itu, Hamizi Hamzah, 39, di kampung Telaga Lanas di sini terpaksa menahan sakit kanan yang berdenyut, membengkak serta Nampak tulang.

IKLAN

 

Hamizi berkata, tiada pilihan lain dan doctor sarankan agar kakinya dipotong.

“Ini dugaan saya, saya mohon orang yang tahu rawatan terbaik penyakit ini boleh membantu saya, saya terkena ulat bulu laut ketika mencari tiram dua bulan lalu.

“Saya tiada penyakit kencing manis,” katanya ketika diziarahi Adun Pengkalan Kubor, Wan Roslan Wan Hamat.

 

IKLAN

Menceritakan kejadian itu. Hamizi turun ke lagun di Kampung Jubakar Pantai mencari tiram untuk makan malam keluarganya.

Dia yang bekerja sebagai tukang rumah berkata, ketika di dalam air separas dada, dia merasakan seperti ada anak ikan bermain-main di kakinya.

 

“Tiga jam saya berada dalam air lagun itu mencari tiram, banyak kali jugalah saya rasa seperti akan ikan merayap di kaki tetapi saya tak syak apa-apa, lagi pun saya pakai stoking,” katanya.

 

IKLAN

Menurutnya, selepas naik ke darat, tiada apa-apa yang pelik di kakinya namun keesokan harinya ada keluar bisa di parut lama di jari kaki.

“Kaki saya tiba-tiba menjadi lebam keniruan, semakin membengkak dan terus dirujuk ke Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II)’” katanya.

“Saya terpaksa membonceng motosikal dengan kaki Nampak isi daging untuk ke hospital.”

Menurutnya, dia hilang punca pendapatan sedangkan perlu menanggung tiga agak yang masih bersekolah dan sewa rumah RM120 sebulan serta ansuran motosikal.

Katanya, makan minum keluarganya kini hanya mengharapkan sedekah orang ramai yang dating menziarahinya kerana isteri tidak bekerja.

 

Jika benar penyakit ini berpunca daripada ulat bulu laut, maka pemancing harus berhati-hati setiap kali memancing di pesisir pantai.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI