Kali ini kami ingin berkongsi pengalaman seoarang caster yang kami gelar The lady Anglers Snakehead yang berjaya menjinakkan sang haruan… satu-satunya caster wanita sahabat saya.

 

Lokasi

 

Lokasi dan port kami kali ini ialah Sungai Pasu Batu 1 yang terletak beberapa kilometer dari bandar Miri, Sarawak. Caster kami kali ini dikenali dengan nama Shirley aka The Lady Anglers Snakehead. Beliau mula berjinak dengan dunia hanyir ini bermula dari minat dengan ayahnya berumur dari kecil lagi masa itu hanya memancing tebing atau dikenali teknik bottom.

 

Bila Lady Anglers Snakehead Beraksi

 

IKLAN

Siapa sangka anak gadis seperti ini meminati hobi hanyir ini sehingga awal bulan ogos 2020 tahun lepas beliau mencuba teknik casting. Beliau sangup membeli set casting atas dasar minat dan ingin mencuba teknik casting ini.

 

Rod dan Tali

Set yang beliau gunakan ialah reel Devil Craft Castella Pro Limited. Rod 2-6lb Lemax, line Seahawk Gachiri 7lb, leader Fc Phantom 11lb ini ialah yang saya gunakan untuk casting Haruan.

Bila Lady Anglers Snakehead Beraksi

IKLAN

 

Lure

Lure SF Ozmy Gamakichi & SF Exp K-beer Frog ini yang saya gunakan setiap kali menjinakkan haruan. Banyak jenis solf frog yang boleh digunakan haruan tidak memilih janji ada di depan mata dia pasti rakus menyambarnya.

 

Waktu aktif dan kawasannya

IKLAN

Kawasan yang paling digemari haruan ini ialah airnya dalam keadaan hitam mahupun berpaya. Waktu haruan aktif ialah seawal pagi dan waktu petang. Haruan tidak memilih cuaca mahupun selepas hujan atau panas itulah paling sesuai untuk memancingnya.

 

Bila Lady Anglers Snakehead Beraksi

 

Kadang-kadang apabila haruan yang kami jumpa mempunyai anak anak kecil pasti ada mama haruan di situ. Ini meyakinkan lagi kami untuk membaling lure di kawasan itu. Memujuk si mama menyambar haruslah bersabar. Hasil yang kami dapat kami catch and release supaya ikan ini semakin banyak membiak dan untuk kemudian hari dipancing oleh para caster yang akan datang.

Oleh: Pashaa oo RimbarraAngler

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI