Nak mancing udang galah pun kena belajar ke? Iya… udang galah bukan dipancing kerana kekuatannya melawan apabila tertusuk mata kail. Sebaliknya ada keseronokan tersendiri yang hanya boleh dirasai oleh penggemarnya. Lebih-lebih kalau dapat udang galah bersaiz besar atau jenggo.

 

Namun, untuk merasai peluang keseronokan sorong tarik dengan jenggo ni bukanlah mudah. Sedikit sebanyak korang perlu belajar bagaimana nak memancing udang galah.

 

Fahami Sifat & Tabiat Udang

 

Udang galah dikelaskan sebagai haiwan omnivor yang boleh makan apa sahaja di hadapannya. Bagi memudahkan kita untuk mengesan udang galah, seeloknya gunakan umpan berbau. Jika di kawasan air jernih, udang galah sangat peka dan agak sukar untuk ditangkap melainkan jika dipancing pada waktu malam atau di lokasi yang didominasi haiwan ini.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

Ketahui Jenis Umpan

 

Umpan yang selalu digunakan untuk memancing udang galah adalah perumpun. Antara perumpun yang digunakan adalah jenis sarang, bakau, pantai, dan nipah. Cacing tanah atau anak udang sebagai umpan juga digalakkan. Isi kerang, remis, dan isi ikan juga selalu dijadikan umpan untuk memperdayakan sang udang galah.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

IKLAN

Teknik Mengumpan

 

Sebenarnya tidak sukar untuk mengumpan udang galah kerana spesies ini tidak cerewet. Udang galah boleh makan ikan longkang sama ada ia mati atau hidup. Ada pilihan lain seperti jantung atau hati ayam tetapi lebih sesuai digunakan jika anda memancing di kolam.

 

Jangan pasang umpan yang terlalu besar pada mata kail kerana ia akan melambatkan udang galah untuk menelan mata. Sebaiknya sediakan umpan yang sepadan dengan mata kail yang digunakan. Saiz mata kail udang dan jenisnya bergantung pada batang pancing.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

Waktu Sesuai

 

IKLAN

Kebanyakan kaki pancing suka untuk memancing udang galah kerana ia tidak bermusim. Tapi waktu terbaik untuk mendapatkan udang galah adalah pada musim kering (tiada hujan sebelumnya).

 

Selain itu, menghendap udang galah pada waktu malam juga lebih mudah. Kesimpulannya, udang galah tidak bermusim. Bila-bila masa pun ada! Cuma mungkin kurang sedikit di muara sungai selepas musim hujan atau ketika muara sungai tawar airnya.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

Ketahui Lubuk Udang Galah

 

Seandainya anda memilih kawasan pendalaman seperti hulu sungai atau bekas lombong lama, eloklah ambil berat tentang soal keselamatan. Tempat yang tidak dikenali seperti itu biasanya berbahaya. Jika anda anda terdengar cerita tidak ‘elok’ tentang lokasi itu, tak perlulah menempah bahaya unuk ke sana.

 

IKLAN

Jika anda mahu mencari udang di muara sungai, biasanya udang galah akan banyak selepas beberapa hari turunnya hujan di tempat itu. Bila hujan, airnya akan keluar ke laut melalui sungai.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

Haaa… Air inilah yang membawa udang galah bersama. Pada waktu ini, udang galah akan banyak di kawasan muara sungai. Udang galah akan mudik semula ke hulu sungai apabila air di muara sungai kembali payau atau masin.

 

Peralatan Memancing Udang Galah

 

Apa-apa saja joran yang dilabel sebagai joran udang galah boleh dipakai. Kekili pula biarlah sepadan dengan joran. Sebaiknya guna kekili kecil dengan siri 500 – 2000 sahaja. Tali utama sebaiknya tali sulam berkuatan 10-15lb sahaja.

 

Lagi halus lagi bagus bagi membelah arus. Perambut yang dicadangkan adalah yang menggunakan tangsi 6-12 paun. Ia sudah memadai untuk menampung berat atau kudrat udang.

 

Tutorial Penuh Ngail Udang Galah

 

Kebiasaannya, berat udang galah dalam lingkungan 50-500gm sahaja. Gunakan mata kail nombor 2 hingga mata kail nombor 6 kerana saiz ini paling sesuai. Sementara batu ladung pula bergantung kepada arus. Lazimnya batu hidup saiz 4-6 menjadi pilihan ramai pemburu udang galah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI