Umpan merupakan kelengkapan utama memancing. Umpan yang tepat untuk memperoleh hasil di sesuatu padang pancing amat penting sebelum memancing di lokasi tersebut. Sebagaimana padang pancing yang lain, untuk memperoleh hasil bagi sesi memancing di rumah rakit Teluk Gong juga perlu bijak memilih umpan sepadan dengan ikan sasaran.

 

Berdasarkan pengalaman para pemancing yang pernah memancing di sini, berikut merupakan senarai umpan dan spesies ikan yang telah didaratkan.

 

Udang hidup

Udang hidup merupakan umpan nombor satu jika anda berhajat untuk menaikkan spesies sasaran utama di sini iaitu pari, siakap, senangin, kerapu, tetanda, atau siakap merah. Malah banyak lagi ikan gred A akan melahap umpan udang hidup.

 

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Udang kopek

Tiada pembaziran umpan di sini. Udang hidup yang telah mati tetapi masih segar dan dikopek kulitnya boleh digunakan untuk memancing ikan daun baru, duri, gelama, sembilang, atau ketuka. Jika bernasib baik, siakap merah atau siakap juga mengambil umpan udang kopek.

 

IKLAN

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Ikan Tamban

Sama ada digunakan ketika masih hidup atau dijadikan hirisan, umpan ikan tamban berpeluang untuk mendaratkan ikan seperti pari, duri, kerapu, senangin atau kurau.

 

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Hirisan ikan selayang

IKLAN

Sebagai mana hirisan sotong, hirisan ikan selayang juga berpeluang mendaratkan ikan berkualiti seperti sembilang, kerapu, atau duri sekiranya ia tidak banyak digetu dan dihabiskan oleh ikan-ikan kecil.

 

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Hirisan sotong

Boleh dikatakan pelbagai spesies akan membaham umpan hirisan sotong terutamanya yang masih segar. Jika bernasib baik anda akan menaikkan kerapu, pari, atau tetanda.

 

IKLAN

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Anak Gelama

Sekiranya anda memperoleh anak ikan gelama sebesar ibu jari, jadikan ia sebagai umpan hidup dan tagan. Anak gelama ini biasanya digemari oleh pari, senangin, kurau atau malong.

 

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Umpun-umpun

Umpun-umpun merupakan umpan wajib hampir setiap rumah rakit. Walaupun ia sinonim sebagai umpan gelama, namun kadangkala ikan berkualiti seperti tebal pipi, tetanda, sembilang malah siakap turut membaham umpan ini.

 

Umpan-Umpan Wajib Bawa Ke Rumah Rakit

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI