Menjelang bulan April banyak trip menyandat sotong dirancang. Kebanyakan trip tertumpu di perairan pantai timur. Terengganu merupakan destinasi pilihan. Hampir kebanyakan pemancing datang dari negeri-negeri di sebelah pantai barat.

 

Ramai antaranya adalah penyandat-penyandat mahir yang datang setiap kali musim menyandat tiba. Selebihnya adalah penyandat-penyandat baru yang mula berjinak-jinak dengan aktiviti ini.

 

Tutorial Menyandat Sotong Untuk Pemula

 

Penyandat-penyandat baru ini telah mendengar keseronokan menyandat dari rakan-rakan mereka pada tahun-tahun sebelumnya. Ramai juga peserta trip dianggotai oleh penyandat-penyandat dari kaum hawa.

 

Setelah perancangan beberapa bulan, maka trip ditetapkan. Selepas trip berakhir, keindahan yang digambarkan tidak seindah kejadian.

 

IKLAN

Ramai anggota trip yang mabuk, cemas berhadapan ribut, hujan serta hasil yang diperoleh kurang memuaskan. Dua kemungkinan yang akan berlaku, sama ada penyandat berkenaan akan datang lagi atau sudah serik.

 

Tutorial Menyandat Sotong Untuk Pemula

 

Perkara-perkara ini dapat dielakkan jika penyandat dan bakal penyandat mengambil masa untuk belajar dan membuat persediaan yang sepatutnya sebelum menyertai trip menyandat.

 

Dari pengalaman saya mengikut trip-trip menyandat, berani saya menyatakan bahawa kebanyakan penyandat baru tidak membuat persediaan yang secukupnya terutama dari segi ilmu menyandat sotong sebelum menyertai trip.

IKLAN

 

Tutorial Menyandat Sotong Untuk Pemula

 

Ada di antaranya yang membawa joran udang dan joran tenggiri untuk menyandat sotong. Tidak kurang juga yang mula terkial-kial belajar menggunakan serek atau koyan yang sering digunakan oleh nelayan-nelayan tempatan.

 

Satu trip menyandat sotong satu malam melibatkan kos sewaan bot antara RM1000-RM2000. Jika kumpulan trip datang dari Kuala Lumpur, kos perjalanan, penginapan, perbelanjaan makanan dan peralatan tidak mustahil mencecah sehingga RM3000 bagi setiap kumpulan trip menyandat.

IKLAN

 

Walau bagaimanapun kos sewaan bot bergantung kepada lokasi dan tidak diseragamkan. Menjelang musim puncak, kos sewaan bot candat meningkat dengan mendadak.

 

Tutorial Menyandat Sotong Untuk Pemula

 

Bayangkan kos dan masa yang dilaburkan tidak membuahkan hasil yang memuaskan. Sotong yang dibawa balik pun tekong dan awak-awak bot yang tolong candat. Aktiviti menyandat bukanlah sesuatu yang boleh dirancang dengan sambil lewa.

 

Beberapa faktor seperti pemilihan bot, penyediaan alat dan kelengkapan, pemilihan ahli kumpulan, faktor kesediaan fizikal dan mental, serta pengetahuan menyandat perlu diberi perhatian sebelum sesuatu trip.

 

Tutorial Menyandat Sotong Untuk Pemula

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI