Jika ikan kelah merupakan spesies sasaran utama pancingan air tawar, jenahak pula adalah sasaran utama pancingan air masin.

 

Jenahak merupakan satu spesies ikan yang cukup popular di kalangan pemancing. Selain rasa isinya yang sedap, ia juga mempunyai nilai komersial yang tinggi di pasaran.

 

Tidak hairanlah ikan dari keluarga snapper yang bersisik keemasan dan bertanda hitam bulat di badannya itu sentiasa menjadi buruan para pemancing.

 

Trivia Menarik Perihal Ikan Jenahak

 

Bagi yang berjaya menaikkan spesies ini, khususnya yang bersaiz bantal, ia dianggap sebagai satu trofi peribadi. Berapa besar jenahak yang pernah korang dapat dapat?

 

Jenahak berwarna emas kebiasaannya diperolehi di lubuk-lubuk yang dalam dan jenahak yang mendiami lubuk yang cetek mempunyai warna yang lebih pudar.

IKLAN

 

Trivia Menarik Perihal Ikan Jenahak

 

Jenahak dikatakan memiliki waktu makannya tersendiri iaitu antara lewat malam hingga ke pagi, khususnya antara 12.00 malam hingga 6.00 pagi.

 

Namun kadang-kadang jenahak kerap juga dinaikkan pada waktu siang. Perkara ini dapat dibuktikan apabila hasil yang diperoleh para jigger yang berjigging pada waktu siang lazimnya tidak dapat mengatasi jumlah oleh pemancing dasar pada waktu malam.

 

IKLAN

Trivia Menarik Perihal Ikan Jenahak

 

Jenahak lebih gemar memilih umpan segar dan masih hidup. Umpan terbaik adalah sotong cumit, kurita dan udang lipan.

 

Bagaimanapun, umpan hirisan juga boleh menggoda jenahak. Kaedah lain seperti jigging juga boleh memikat jenahak, namun ia hanya sesuai di sesetengah tempat lokasi sahaja. Dalam erti kata lain jenahak kurang memakan jig.

 

Walau bagaimana pun saiz jenahak yang dipancing melalui teknik jigging mampu mengatasi jenahak hasil pancingan dasar.

IKLAN

 

Trivia Menarik Perihal Ikan Jenahak

 

Spesies berharga ini sering bergerak secara kumpulan kecil dan apabila ia mula makan, bersedia dengan serangannya sehingga ia mula berhenti makan.

 

Amat penting, pastikan pada waktu keemasan ini, tidak berlaku kes tali putus atau rabut. Ini kerana jika ia berlaku, tiada lagi ragutan diterima kerana jenahak telah lari dari lubuknya.

 

Trivia Menarik Perihal Ikan Jenahak

 

Percaya atau tidak harga seekor jenahak (yang dipancing, bukan jenahak yang dijaring) sudah mencecah RM 80 sekilogram? Bayangkan jika berjaya memancing 10 ekor jenahak dengan purata 5kg seekor…!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI