Kunjungan kami ke rumah rakit ini terlebih dahulu disambut dengan minuman selamat datang oleh pemiliknya, Encik Azar Zainal. Menurutnya, idea untuk membuka rumah rakit dengan pakej menginap, makan dan memancing ini datangnya secara tiba-tiba.

 

Perancangan asal hanya untuk fokuskan kepada memancing sahaja, tetapi bila melihat dengan hanya 1 pakej kurang menjana keuntungan, maka beliau tampil dengan idea untuk menjadikan rumah rakit ini lain daripada yang lain dengan pakej lengkap memancing, menginap dan cafe atas air.

 

Selain cafe dan bilik penginapan dengan konsep terbuka yang selesa, rumah rakit ini juga lengkap dengan pelbagai kemudahan lain seperti surau, tandas, TV siaran Astro, ruang makan yang selesa dan pelbagai lagi kemudahan lain.

 

IKLAN

Dikelilingi panorama menarik berlatarbelakangkan Sungai Johor pastinya rakit ini menjadi antara rakit pilihan yang boleh dikunjungi kaki pancing yang ingin membawa keluarga untuk bercuti sambil memancing.

 

Rumah rakit ini juga amat sesuai buat mereka yang ingin merancang untuk membuat hari keluarga atau apa jua aktiviti yang melibatkan kuantiti peserta yang ramai kerana ia mampu memuatkan maksimum seramai 100 orang pada satu-satu masa.

 

Ditanya tentang perancangan masa hadapan, Encik Azar Zainal merangka untuk membina sebuah lagi rumah rakit yang baru dengan konsep bilik penginapan yang berbeza dan lebih privasi untuk pengunjung.

IKLAN

 

Selain itu beliau juga ingin menambah pelantar bagi memudahkan kaki pancing melontar joran dengan lebih selesa selain menambah baik kemudahan sedia ada untuk kepuasan pengunjung.

 

Sewaktu kunjungan singkat kami tempoh hari boleh dikatakan rezeki tidaklah memihak kami. Dengan kunjungan singkat dan keadaan air yang kurang cantik hanya spesies kecil sahaja yang sudi menjamah umpan kami.

IKLAN

 

Trip Trobek – Santai Di Rakit Teluk Sengat!!

 

Namun apabila melihat koleksi foto pemancing dengan tangkapan di rakit ini kami percaya ia juga menjadi persinggahan pelbagai spesies ikan gred A seperti siakap, tebal pipi, senangin, kerapu, merah, sembilang dan macam-macam lagi.

 

Selain memancing di rumah rakit, Rakit Azarza Zainal turut menawarkan khidmat sewa bot untuk memancing dan menyusuri Sungai Johor bagi yang ingin menjamu mata melihat keindahan matahari terbenam.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI