Walaupun lubuk dah menampakkan ikan berenang di depan mata ia tidak menjamin minat ikan terhadap umpan. Ladung dan pemberat tegak menjunam ke dasar dan selera ikan ketika ini amat kurang sekali tapi tidak selera makan buat pemancing yang menanti sentapan ikan.

 

Ia jadi kurang agresif terhadap umpan. Kami terpaksa menunggu hingga tengah malam lagi kerana arus dijangka bergerak sederhana. Mengisi masa terluang layan dahulu getuan ikan remong, anak kerapu dan anak merah tanda berumpankan sotong pasar. Henjutan semua jenis ikan yang menceriakan pemancing apabila ada pergerakan pada hujung joran.

 

Jigging ketika ini mudah dipraktikkan kerana saiz jig seberat 40g dah mencecah dasar yang berkedalaman 180 kaki. Namun bila asyik melayan ikan lauk, ramai yang ingin saiz yang lebih gadang. Bila dah berhajat demikian ada waktunya hajat tertunai.

 

Usaha berterusan pemancing yang berjaga separuh malam membuahkan hasil apabila sambaran yang dihajati terjadi di hadapan mata. Ego pemancing pakai kekili elektrik mana seronok layan ikan kecil. Bila dah kasar sambaran maka bertungkus lumus pemancing menahan asakan larian kencang ikan yang tidak mahu berhenti. Nampaknya dia beli tiket perjalanan sehala.

 

Maka kecohlah keadaan bila ikan berpusing di serata bahagian kiri, kanan, hadapan dan sisi bot. Mana yang leka mengarau tali pancing bagi memberi laluan kepada pemancing yang sedang bertarung lalu sama-sama turut terjebak.

 

IKLAN

Dari seorang yang terima sambaran, pemancing sebelah, di kiri dan kanan turut kena tempias tali pancing dikaut bersama. Terlalu banyak bersilang sesama sendiri maka peluang untuk memenangi pertarungan adalah tipis.

 

Pecutan ikan mudah memutuskan perambut 80lb bila bergesel dengan tali sulam. Ikan putus dan masa untuk meleraikan simpulan tali menjadi adegan seterusnya di bawah pancaran lampu api boreng terang benderang.

 

Sambaran kasar kedua pula secara mengejut hampir membawa bersama kekili elektrik apabila rod holder tertanggal. Tali pengikat jadi penyelamat. Pertarungan semakin rancak apabila sekali lagi beberapa tali pancing orang sebelah turut dikaut bersama.

 

IKLAN

Seperti babak pertama kisahnya berakhir sedemikian, menggigit jari lagi. Sekali lagi tali tersimpul diurai beramai-ramai di atas bot. Mujurlah trip kami tekong dan awak- awak banyak membantu. Tugas menjadi lebih mudah.

 

Hampir separuh malam kami dikejutkan dengan banyak sambaran padu sehingga banyak kes rod holder tertanggal. Nasib tiada kes joran patah. Namun masih belum berjaya menewaskan spesies misteri yang sering membuat sambaran mengejut.

 

Dunia pancing kadang kala kita perlu terima ketentuan. Ikan yang bakal menjamah umpan tidak diketahui spesies dan saiz.

 

IKLAN

Kekuatan dan persediaan peralatan perlu sesuai dengan sasaran yang ingin dimiliki jika tidak mahu meniti kegagalan. Jangan terlalu meminta sesuatu yang kita tidak mampu melaksanakan. Kegirangan yang diimpikan berakhir dengan kekesalan tak berkesudahan.

 

Dalam sejarah memancing di kawasan pelantar minyak, inilah kali pertama merasai cuaca laut yang amat baik sepanjang masa. Deruan angina sederhana berbahasa mendayu, tiada alun dan tidak merasai titisan air hujan sepanjang 4 hari di laut yang terik sekali.

 

Seminggu selepas trip, kami diberitahu banyak bot terpaksa berpatah balik gara-gara ribut yang mengganas. Hanya selang beberapa hari kami balik, angin bertukar wajah dari ceria dan mesra pengunjung kepada ganas dan tidak bersimpati kepada pengunjung terutama yang berdegil untuk mencabar kuasa alam.

 

Fenomena alam yang di luar percaturan kita. Terima seadanya walaupun perit ditelan. Buat yang terpaksa berputih mata melihat ombak menggulung di tepian pantai tentu hiba kerana perancangan dan kos yang dilaburkan amat besar dalam waktu penantian cukup lama.

 

Mungkin ada kebaikan dicelah musibah melanda, hanya yang Maha Esa mengetahui. Nyawa lebih bermakna dari berbakul hasil ikan yang dibawa pulang. Untuk itu dalam keadaan arus lemah kami tetap bersyukur dengan hasil yang dibawa pulang sebagai imbuhan dengan kos yang dihabiskan untuk setahun perancangan dalam menjadikan trip ini berjaya. Selesai agenda untuk setahun perancangan. Syukur kepadamu Ya Allah.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI