“Kita pergi unjam satu lagi 3 batu dari sini,” ujar tekong memberi cadangan. Kami hanya mengangguk kepala sahaja.

 

Trip Trobek – Memori Pedih Memburu Belitong!!

 

Bila tiba di lokasi, apa yang kami lihat hanyalah 2 biji pelampung putih kecil dengan sebatang buluh kering di permukaan air. Biasanya unjam dipenuhi dengan beberapa biji pelampung dan semakin banyak pelampung bermakna gugusan unjam pun banyak. Namun kami terima apa yang ada sambil aktiviti mencari umpan hidup dipersiapkan sebaik sahaja sauh mencengkam dasar.

 

Ketika itu tiada tanda-tanda kehadiran belitong, namun usaha mendapatkan ikan hidup diteruskan. Anak ikan semakin galak menyambar mata apollo yang mungkin memberi makna tiada ikan predator berkeliaran. Sejam berlalu barulah kami ternampak percikan air berdekatan dengan dua biji pelampung kecil dan samar-samar terpandang ikan berwarna terang sedang mengejar anak ikan.

 

Apa yang perlu ditunggu lagi, anak ikan selayang dan selar hidup mula dihanyutkan ke belakang bot. Belitong pemangsa yang kadang-kadang pemalu pada peringkat permulaan. Sesetengah kes ia datang meninjau umpan dengan jelas di hadapan kami, mencium umpan kemudian ditinggalkan begitu sahaja.

 

Trip Trobek – Memori Pedih Memburu Belitong!!

IKLAN

 

Sejenak kemudian ia datang lagi berlegar di sekeliling umpan dan dengan tabiat sama, umpan disapa kemudian ditinggalkan sekali lagi. Bila masa ia datang kembali dalam jumlah melebihi sekor, kumpulan belitong akan melewati umpan hidup kemudian berpaling dan terus menerkam umpan berkenaan.

 

Sebab itu hidangan dengan ikan hidup dapat membuka selera belitong dengan cepat, umpan jarang-jarang ditolaknya lebih-lebih lagi ia berkumpulan.

 

Bila masa ia rakus, begitu cepat umpan dijamah tanpa menolak lagi. Sekelip mata kekili berdesing, tali keluar dengan laju sekali, sehingga mengejutkan pemancing yang terleka mahupun terlena menunggu sentapannya.

 

IKLAN

Buat yang pertama kali merasai rempitan belitong akan mudah kehilangan ikan. Belitong walaupun rakus ia tetap culas mengenai umpan yang cuba dikeluarkan dari mulutnya. Pada peringkat permulaan, belitong sebenarnya hanya menggonggong seketika umpan (belum ditelan lagi) semasa membuat pecutan.

 

Bila masa umpan ditelan dan masa yang sama ia merasai ada kekangan larian dikenakan ke atasnya masa inilah belitong akan membuat loncatan di permukaan buat kali pertama. Inilah masa yang sesuai untuk mengetatkan sistem tegangan kekili sambil membalas joran bagi meningkatkan kadar hook up.

 

Banyak kes hilang ikan apabila pemancing terlalu cepat dan gopoh ketika larian peringkat permulaan oleh belitong. Gopoh, mungkin juga dalam situasi terkejut dan belum pengalaman sepenuhnya mengenai ‘peel’ belitong adalah lumrah kali itulah sejarah tarikan belitong yang buat pertama kali dalam hidupnya. Sebab itu penulis gemar mengikuti trip dengan ahli yang baru dan kurang pengalaman.

 

Masa terbaik melihat gelagat pemancing. Malah di kala rasa pening dan muntah tapi tangan masih menggenggam joran. Semangat begitu pejal tanpa mempedulikan perasaan pening dan muntah akibat mabuk laut. Sikap yang boleh dipuji kerana pemancing ini tidak mengalah kepada persekitaran, memancing tetap diteruskan.

IKLAN

 

Nasib selalunya dipihak pemancing kerana belitong bukanlah spesies yang cepat serik, mana mungkin pemangsa lupakan mangsa yang terhidang. Rabut satu, kejap lagi yang lain pula datang menghambat umpan. Bila serangan belitong bertali arus. Peluang ini digunakan sepenuhnya oleh ahli trip.

 

Masing-masing akan mengambil giliran menghulur umpan ikan selayang hidup menghanyut di belakang bot. Lepas satu demi satu dapat merasai keperitan menahan asakan belitong. Peringkat permulaan masing-masing berebut untuk hulurkan umpan, lama kelamaan tenaga semakin berkurang, dan kini masing-masing menolak apabila joran yang mengena belitong cuba dihulurkan kepada mereka.

 

Ia tidak boleh berterusan, dapat dan layan kemudian berehat melegakan sengal otot dan tulang sebelum menyambung kembali. Bila dah mahir dari joran aksi menengah, joran aksi ringan pula dicubanya. Nak merasai pertarungan yang lebih mencabar lagi. Janji dapat layan dengan lebih lama apabila semakin kecil saiz tali dan joran yang digunakan.

 

Bila hari menggamit senja kelibat belitong turut tenggelam. Umpan ikan selayang hidup tidak lagi dijamahnya. Ini memaksa kami mencari kepuasan yang lain pula. Tekong kemudiannya mencadangkan agar bergerak selepas beliau menyiapkan masakan malam kami. Sebab itu ada juga yang memilih untuk beradu di suasana yang nyaman tanpa mempedulikan lagi sebarang aktiviti memancing yang berlaku di birai bot.

 

Trip Trobek – Memori Pedih Memburu Belitong!!

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI