Banglang Dam terletak di Yala, selatan Thailand bukanlah padang pancing jelmaan baru. Tasik ini tidak banyak bezanya dengan dua tasik empangan di negara kita iaitu Tasik Kenyir dan Tasik Temenggor. Malah dari aspek geografi, Taman Negara Hala Bala di tasik ini bersempadanan dengan Taman Negara Royal Belum di Perak.

 

Spesies sasaran di tasik ini juga tidak setanding tasik-tasik utama negara kita. Walaupun turut memiliki spesies kelah namun tidak memiliki spesies raja snakehead iaitu toman. Hanya kerana tasik-tasik utama negara kita seperti sudah ketandusan spesies sebarau, ia membuatkan pecinta spesies ini beralih ke padang pancing negara gajah putih ini.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

 

Apabila hasil pancingan di Empangan Banglang ini mula tersebar di media sosial oleh pemancing negara kita melangsungkan trip ke sana, seperti ada kuasa magnet yang kuat menarik penulis untuk tidak ketinggalan mengutip pengalaman memburu sebarau Thailand pula.

 

Sejurus melepasi sempadan Pengkalan Hulu – Betong, seawal pintu sempadan di buka pada 7.00 pagi (8.00 pagi waktu Thailand), rombongan kami seramai 14 orang pemancing dengan empat buah kenderaan, bersarapan dahulu di warung tepian sungai pergunungan dalam daerah Yala.

 

Soal makan minum malah bahasa pertuturan tidak menjadi masalah kerana majoriti penduduk di Yala beragama Islam dan fasih berbahasa Melayu dialek Kelantan.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

IKLAN

 

Sekitar jam 10.00 rombongan kami yang diketuai Neo Narul Ezam tiba di pangkalan rumah bot Sri BangLang yang diusahakan oleh penduduk tempatan, Burhang Ko. Tanpa banyak melengahkan masa kami memindahkan barang kelengkapan ke rumah bot, menyiapkan peralatan memancing dan menaiki perahu atau bot pancung dengan enjin ekor biawak muatan dua orang pemancing, bersama seorang tekong.

 

Saya tidak berharap sebarang sambaran apabila mula melontar gewang pada jam 12.00 tengah hari waktu tempatan. Namun sebarau Banglang kelaparan tanpa mengira waktu. Rakan seperahu, Anhar membuka akaun sebarau Siam apabila mendaratkan seekor sebarau juvenil. Seperti biasa, kami akan lepaskan kembali sebarau yang bersaiz kecil.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

 

Di spot berikutnya gewang spingulf pertaruhan Anhar menerima sambaran sejurus naik hampir di permukaan. Sebarau berskala 1.5kg itu segera didaratkan ke dalam perahu dan tekong kami, Sahak segera meminta kami agar tidak melepaskan kembali sebarau tersebut. Dia mempunyai alasan tersendiri agar tidak melepaskan kembali sebarang tangkapan seterusnya nanti.

IKLAN

 

Kami akur dengan permintaannya tambahan pula kami memang tidak berhajat untuk melepaskan kembali spesimen sebesar itu. Respon positif dari penghuni Tasik Banglang membuatkan kami enggan kembali  ke rumah bot untuk makan tengah hari walaupun hujan renyai mula turun.

 

Saya meminta tekong membawa kami ke sungai terdekat. Tekong menurut saja permintaan kami walaupun kedudukan sungai itu berada di dalam ‘kawasan orang Siam’. Namun banyak masa dibazirkan berikutan tiada sebarang sambaran sepanjang alur sungai yang kian mengecil ke hulu.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

 

Kami kembali ke kawasan tasik terbuka dengan menjadikan kawasan pokok-pokok mati, bahagian tanjung daratan dan dinding berbatu sebagai lokasi sasaran. Selain itu saya turut banyak menghabiskan masa dengan mencuba pelbagai jenis gewang dan gaya aksi yang mampu membuka selera sebarau Siam ini.

IKLAN

 

Tidak tahan melihat gelagat tekong yang kerap menaikkan sebarau hanya menggunakan satu-satunya sesudu yang dibawanya, membuatkan saya akur demi mencari ‘lesen’. Jika pulang ke rumah bot tanpa ‘lesen’ maka bernanahlah telinga dibahan rakan-rakan yang lain.

 

Dengan menggunakan sesudu klon ala Abu Island dan menggayakan dengan cara paling asas (rendam, jerk dan karau lajau), dalam masa singkat saya memperoleh `lesen’.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

 

Sebelum matahari tenggelam, tekong sempat membawa kami ke satu spot yang dinamakan lubang pokok. Sepohon pokok balak mati yang agak besar di mana terdapat lubang di perdunya yang dipercayai menjadi rumah untuk sebarau bermalam.

 

Beberapa ekor sebarau berjaya didaratkan di sini namun kami berdua lebih asyik melayan gewang permukaan dan banyak menerima sambaran walaupun seekor dua sahaja yang berjaya didaratkan.

Sesi hari pertama ini kami bukan saja tidak pulang untuk makan tengah hari malah antara yang lewat pulang. Namun ia dirasakan amat berbaloi kerana kami bukan saja pulang dengan hasil terbanyak, malah memegang rekod spesimen terbesar juga.

 

Trip Trobek – Jelajah Banglang Dam Siri 1

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI