Boleh dikatakan bekalan ikan gelama masam atau gelama jeruk tidak pernah putus di dapur rumah.

Malah gelama masam goreng merupakan menu wajib yang perlu ada terutamanya pada musim bulan puasa. Rupanya saya tidak berseorangan.

 

Selera pelik ini turut dikongsi oleh ikon dunia pancing tanah air iaitu Pokmud. Justeru itu apabila bekalan gelama masam mula kehabisan, kami berdua akan turun memancing gelama di Selat Pelabuhan Klang dijadikan gelama masam.

 

Meskipun matlamat utama untuk memancing dan mengumpul sebanyak mungkin gelama, sambil-sambil memancing gelama itu kami turut memancing ikan lain.

Lagipun bukan setiap masa sesuai untuk memancing gelama. Ketika arus tengah laju, kami meronda kawasan kapal parkir untuk main apollo.

 

IKLAN

Cencaru dan selar juga merupakan menu kegemaran kami juga. Kalau dapat tamban atau pelata, ia akan dijadikan umpan hidup mencari ikan bonus ketika memancing gelama.

Pernah juga trip asal mencari jenahak bertukar jadi trip apollo cencaru secara kebetulan bertemu dengan kumpulan cencaru sehingga pecah tong dibuatnya.

 

pabila air sesuai barulah kami berlabuh di lubuk berpotensi. Sekiranya situasi di lubuk berkenaan kurang memberangsangkan, kami akan berpindah ke lubuk lain.

Soal mencari lubuk gelama bukanlah sesuatu yang menyulitkan bagi seorang tekong berpengalaman seperti Pokmud.

IKLAN

Lubuk jenahak dan merah pun dia boleh cari sambil pejam mata, inikan pula lubuk gelama.

 

Teknik memancing gelama yang kami amalkan cukup ringkas. Memadai menggunakan perambut apollo saiz 10 atau 12 dan umpan umpun-umpun sahaja.

Jika kena pada masanya, keenam-enam mata apollo akan penuh dengan gelama. Pernah juga tidak sampai dua jam kami memancing, tong cat saiz besar dah pun penuh.

 

IKLAN

Namun lubuk pilihan hari itu agak perlahan sedikit rentaknya. Gelama seperti tenggelam timbul. Sekejap muncul dalam jumlah yang banyak, kemudian senyap.

Kemudian muncul lagi dan menyepi lagi. Nak beralih lubuk terasa sayang pula kerana joran yang menggunakan umpan pelata hidup dan sotong kurita turut sama diragut oleh duri dan sembilang.

Kesabaran kami terbalas apabila salah satu joran Pokmud direntap kasar dan hasilnya seekor jenahak berjaya didaratkan.

 

Berikutan kesuntukan masa bagi mengelak terkandas untuk masuk ke jeti ketika air surut habis, kami berpuas hati seekor jenahak, sembilang dan setengah tong cat gelama untuk dijadikan stok gelama masam.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI