Tatacara Mendaratkan Ikan

 

Boleh

Gunalah tangguk yang disediakan oleh pihak. Jika tangguk tidak disediakan maka gunalah tangguk sendiri untuk mendaratkan hasil tangkapan tanpa mengira saiznya.

Tak Boleh

Jangan sesekali menggunakan lip grip atau pencangkuk mulut ikan. Perbuatan ini bukan saja boleh mencederakan mulut ikan malah turut menjejaskan struktur tulang belakangnya. Terutamanya ikan yang bersaiz besar.

 

Boleh

Jika ketiadaan alat mendaratkan ikan, cubalah untuk mendaratkan ikan dengan memegang bahagian ekornya. Atau dengan memasukkan tangan ke bahagian bawah pipinya. Namun tindakan ini perlu berhati-hati agar tidak mencederakan bahagian insangnya.

IKLAN

Tak Boleh

Elakkan juga melakukan jerk iaitu mengangkat ikan keluar dari air dengan menggunakan kuasa joran dan tali pancing walaupun memiliki set pancing yang sangat berkuasa.

 

Boleh

Gunalah plier atau alat khas menanggalkan mata kail (hook remover) untuk mengeluarkan mata kail yang tertancap pada mulut atau badan ikan.

Tak Boleh

IKLAN

Elakkan dari menanggalkan mata kail hanya menggunakan tangan sahaja. Sekiranya mata kail berada jauh di dalam mulut ikan, sebaiknya jangan dipaksa untuk menanggalkannya. Potong sahaja perambut kira-kira 5 cm yang terkeluar dari mulut ikan.

 

Peraturan Lazim Memancing Di Kolam!!

 

Boleh

Sekiranya ingin bergambar dengan hasil tangkapan, lakukanlah dengan tempoh yang segera. Sebaiknya biarkan ikan berada dalam keadaan tenang sebelum memegangnya. Peganglah bahagian ekor dengan kemas dan mengampu bahagian abdomennya untuk bergambar.

IKLAN

Tak Boleh

Jangan bersihkan badan ikan dengan mengelap kotoran atau lendir pada badan ikan. Lendir pada badan ikan adalah agen antibodi yang sangat penting pada kesihatan ikan. Jangan juga bergambar dengan cara menggantung ikan dengan menggunakan lip grip.

 

Peraturan Lazim Memancing Di Kolam!!

 

Boleh

Jika perlu, berikan sedikit bantuan pernafasan jika ikan yang dilepaskan kembali dengan cara yang sempurna menunjukkan respon negatif untuk berenang dalam keadaan normal.

Tak Boleh

Jangan sesekali campak ikan ke kolam dengan cara melambungnya ke udara. Perbuatan ini samalah sebagaimana kita terjun ke kolam dengan cara mengembangkan badan.

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI