Kami berlepas dari jeti dan menuju ke lokasi hotspot pertama untuk mencari sotong dan umpan hidup. Masing-masing bersiap dengan senjata candat.

Senjata pilihan kami berupa rod 20-30lb dengan padanan kekili saiz 4000-6000, perambut candat 20lb-30lb yang halus dan ladung yang bersesuaian dengan kelajuan semasa air.

 

Awie berjaya memecah kebuntuan dengan seekor sotong skala satu kaki lebih dan sempat merasa hadiah rembesan air hitam sotong di kakinya.

Kemudian Hj. Musa pula menaikkan lesen sotongnya pada petang itu sebelum seekor demi seekor dinaikkan oleh setiap ahli kumpulan kami.

Seketika kemudian, Tekong Rosli tangkas menyauk begitu banyak sotong jarum yang tiba-tiba bermain-main di permukaan. Ini sudah bagus, bekalan umpan hidup datang menyerah diri.

 

Kami melabuhkan umpan masing-masing setelah perut kenyang. Dalam suasana sunyi dan mengantuk mula datang akibat kekenyangan, kami dikejutkan dengan lendutan rod Awie yang menaikkan seekor baby jemuduk bersaiz 1-2kg yang membaham umpan kepala sotong.

 

Mahfiz pula tenang menyusul dengan seekor jemuduk bersaiz 3kg sebelum giliran Abang Rosli dengan jemuduk bersaiz 2kg.

 

Malam makin larut, henjutan semakin kurang dan masing-masing pula semakin habis tenaga. Orang baru, Mamak pula sudah terlentang akibat mabuk laut.

Setakat ini, Awie gah mendahului dengan hasil terbanyak. Bagi mendapatkan rehat secukupnya dan mengumpul tenaga untuk pertarungan esok, kami mengambil keputusan untuk tidur sambil meninggalkan otai-otai yang masih gagah meneruskan aksi malam itu.

 

Hari kedua bermula setelah dapat rehat secukupnya. Saya mendapat berita yang Mahfiz berjaya menjinakkan seekor cobia seberat 8kg seawal jam 2 pagi tadi.

Masing-masing yang masih mamai mula bersemangat dan melabuhkan umpan masing-masing.

IKLAN

 

Rupa-rupanya serangan sebenar bermula sekitar jam 6 pagi. Saya yang baru bangun terpaksa bertarung dalam mamai selama 10 minit setelah rod saya tunduk minta diangkat.

Umpan sotong jarum yang saya labuhkan membuka selera seekor jemuduk batik seberat 6.5kg.

Seterusnya giliran Mahfiz menaikkan seekor tenggiri sesat biarpun ’foul hook’ kerana tersangkut pada insangnya. Kemudian, masing-masing bergilir menaikkan jemuduk.

 

Serangan jemuduk ini semakin rancak ketika matahari semakin memancarkan cahaya paginya sekitar jam 7 pagi.

Mahfiz, Mamak dan Awie mendapat triple hook-up akibat serangan jemuduk skala 5-6kg. Tekong bot iaitu Abang Rosli tidak menang tangan membantu menggancu ikan naik ke atas bot. Kemudiannya double hook-up pula untuk saya dan Mamak.

 

Serangan bertali arus jemuduk awal pagi itu bukan setakat triple tetapi quadruplet hook-up iaitu empat joran dihenjut serentak!

Sudahnya, bro Pen, Awie, Hj. Musa dan Mahfiz masing-masing senyum melayan henjutan serentak yang jarang-jarang berlaku ini.

Jemuduk dan spesies lain bergelimpangan di atas bot kerana tidak sempat meletakkannya di dalam tong ikan. Suasana di atas bot pula sudah macam pesta!

IKLAN

 

Sekitar jam 10 pagi, kami menuju ke Chalet Kampung Mukut untuk berehat. Hidangan tenggiri goreng kunyit dan tenggiri asam pedas menjadi santapan sambil sibuk bercerita tentang aksi serangan pagi tadi.

 

Selepas Asar, kami dibawa ke unjam untuk melayan sotong. Mahfiz, Hj. Musa, Bro Pen, Awie, Pak Mat Siren dan Abang Rosli asyik melayan candat sementara Mamak, Azhar dan

saya pula rancak melayan kerisi merah, selayang, kembong, merah dan kerapu saiz sedap-sedap makan dan juga untuk dibuat umpan.

 

Maklumlah, bekalan umpan hidup hampir kehabisan akibat serangan jemuduk pagi tadi. Pada malamnya, tidak banyak henjutan berlaku namun kami berjaya juga menaikkan beberapa ekor cupak saiz kecil dan cobia.

 

Pagi hari terakhir, rod Hj. Musa yang mula-mula menunduk laju akibat disergah mangsa dari dasar.

Seekor jemuduk bintik 6kg membuatkan dia tersenyum puas selepas seketika mengerah kudrat. Abang Rosli pula tidak mahu mengalah dan menunjukkan jemuduk 4kg yang baru ditewaskannya.

IKLAN

 

”Dia dah serang dah!” Jerit Abang Rosli menandakan serangan jemuduk dah bermula. Memang betul, masing-masing sibuk beraksi melayan jemuduk selepas itu.

Kali ini aksi quadruplet hook-up sekali lagi berlaku dan Mamak, Awie, Mahfiz dan saya pantas beraksi walaupun bersimpang siur rod akibat menahan asakan sang jemuduk.

 

Dalam rancak beraksi, tiba-tiba rod Sidewinder saya yang dilayan oleh Abang Rosli pecah di bahagian pemegang kekilinya menyebabkan kekili jatuh ke lantai bot.

Dengan pantas otai-otai seperti Mahfiz, Hj. Musa, Awie, Azhar dan Bro Pen bertindak menyelamatkan keadaan dengan melilit tali utama ke pemegang rod bot bagi memberikan

kelegaan masa untuk mengalihkan kekili kepada rod Abu Garcia 10-30lb kepunyaan Mamak.

 

Saya yang pengalaman masih setahun jagung hanya mampu tergamam dari tadi, mujur ada otai-otai ini yang tenang membantu. Akhirnya jemuduk 6kg yang menyentap kekili Sedona tadi berjaya dinaikkan.

 

Serangan hari terakhir juga begitu rancak sekali. Double hook-up kerap kali berlaku. Kesemua ahli trip sudah ada lesen jemuduk dalam trip ini.

Lebih manis, double hook-up menjadi aksi penutup serangan jemuduk trip ini. Mahfiz dan saya melayan dengan santai dan hasilnya baby jemuduk dinaikkan.

 

Seperti kebiasaan setiap trip, kami sempat mengambil gambar kenangan pasukan perang kami bersama hasil sepanjang trip.

Lebih 100 ekor jemuduk atau 80% daripada keseluruhan hasil kami didominasi spesies ini pada berat skala 2-7kg. Spesies lain pula ialah tenggiri, kekacang, barracuda, cobia dan hampir 60 ekor sotong hasil candat.

(Oleh : Mahmudin Bin Md Sharom)

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI