Bukit Merah terletak di utara Perak yang mana di sini terdapatnya sebuah tasik yang menyimpan pelbagai khazanah spesies marin yang dikenali sebagai Tasik Bukit Merah atau lebih dikenali dengan Kolam Bukit Merah oleh warga tempatan di sekitar tasik ini.

 

Suatu ketika dulu, tasik ini sering menjadi lokasi bagi memburu spesies kelisa bergred tinggi.

Difahamkan spesies kelisa yang menghuni tasik ini antara spesies yang terbaik di dunia.

 

Bagi pemancing yang hendak bertandang ke tasik ini, mereka boleh menggunakan Lebuh Raya Utara Selatan dan terus ke Bukit Merah.

Tasik ini adalah di bawah seliaan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) yang mana kepada pengunjung yang mahukan khidmat sewaan bot pancing bolehlah terus ke Jeti JPS yang terletak di Kampung Balik Bukit.

 

Bagi yang mempunyai bot sendiri juga boleh membawa bot sendiri dan dinasihatkan berhati-hati kerana tasik ini dipenuhi dengan batang-batang pokok tenggelam yang sukar dilihat dan juga tali-tali rawai serta pukat-pukat nelayan tempatan.

 

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

Sebaiknya, dapatkan maklumat daripada rakan atau penduduk kampung yang telah biasa dengan situasi tasik ini.

Sebagai pemancing saya, saya suka mengingatkan diri sendiri dan juga rakan pemancing yang lain agar sentiasa mengenakan jaket keselamatan ketika berada di atas bot. Ini kerana, malang sentiasa tidak berbau.

 

Antara spesies ikan yang mendiami tasik ini adalah terdiri daripada ikan-ikan tempatan seperti lampam, terbul, selat, kaloi, dan lain-lain lagi di samping spesies-spesies ikan pemangsa seperti sebarau, toman, kelisa, haruan, bujuk, dan juga kerandang.

 

Difahamkan, sebelum ini, tasik ini dikatakan pernah dituba/diracun oleh pihak tidak bertanggungjawab pada tahun 90-an dan kesannya banyak spesies-spesies ikan mati ketika itu dan difahamkan lokasi yang terlibat adalah di sebelah Air Hitam.

 

AIR HITAM & AIR PUTIH

 

Untuk makluman semua, Tasik Bukit Merah ini terbahagi kepada dua bahagian yang mana dikenali sebagai Air Hitam dan Air Putih yang mananya ia dipisahkan dengan landasan kereta api.

Bagi peminat fotografi, panorama cahaya matahari kemerahan ketika tenggelam di lokasi ini amat ditunggu-tunggu.

 

IKLAN

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

Di Air Hitam terdapat beberapa suak dan anak-anak sungai kecil yang patut dikunjungi. Saya pasti, jika tekong yang membawa anda ke spot ini pun, pasti akan berada lama

kerana teruja menantikan bila-bila masa sahaja akan berlaku boiling di sini. Begitu juga dengan tempat yang bernama Air Putih.

 

Bagi pengunjung yang pernah berkunjung ke Bukit Merah Laketown Resort, pusat peranginan ini terletak di sebelah Air Putih dan Pulau Orang Hutan yang mana ia di bawah pengurusan Bukit Merah Laketown Resort juga terletak di sebelah Air Putih.

 

Tasik ini dilihat sangat sesuai bagi aktiviti sukan memancing sama ada pancingan dasar, mengilat, dan juga pancingan layang.

Kunjungan saya ke sini mendapati aktiviti pancingan dengan menggunakan teknik mengilat dan juga pancing layang boleh membuahkan hasil.

Saya berkesempatan untuk mencuba dua teknik ini dan hasilnya cukup baik.

 

Gewang dan lelayang yang sesuai digunakan di sini bergantung kepada spesies yang diburu.

Bagi pancingan layang, tidak banyak yang boleh saya kongsikan kerana, saya cuma berkesempatan mencuba ‘popper fly’ sahaja dan hasilnya beberapa ekor toman remaja berjaya didaratkan.

 

Kunjungan saya ke sini lebih tertumpu kepada teknik mengilat dan saya amat yakin teknik pancingan layang juga sesuai dipraktikkan di sini.

 

IKLAN

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

Bagi kaki casting, berdasarkan pengalaman saya ketika berkunjung ke sini, gewang-gewang selaman dalam yang berprofil bulat (gemuk) amat efisyen untuk memintas toman yang naik mengambil udara.

 

Lontaran tepat ke arah selaman toman mampu memberi sambaran. Seperkara lagi, peralatan ‘lure retriever’ jangan dilupakan lantaran dasar tasik di beberapa lokasi mampu membuatkan anda kehilangan gewang kesayangan.

 

KEPELBAGAIAN JENIS GEWANG

 

Selain daripada gewang selaman dalam, toman-toman di sini juga menggemari gewang permukaan.

Bawalah sebanyak mana yang anda mahukan. Lain orang lain gewang ‘ong’ nya kan. Bagi saya jika berkunjung ke sini, ‘jump frog’ jangan dilupakan, amat rugi jika tidak membawanya.

Di sini ia sangat-sangat lagu untuk menjerat beberapa spesies kepala ular di sini seperti toman, bujuk, dan juga kerandang.

 

Di Tasik Bukit Merah memang memiliki ikan kelisa, dahulu sebelum terdapatnya kolam ternakan komersial ikan kelisa, orang kampung mencari anak-anak kelisa di tasik ini dan dijual kepada pengusaha ikan berkenaan.

 

Sehingga kini, aktiviti tersebut masih lagi dilakukan. Bahkan semasa kunjungan saya ke tasik tersebut baru-baru ini turut menemukan dengan spesies kelisa hijau.

IKLAN

Tetapi bukan hasil pancingan tetapi kelisa yang mabuk dan berjaya ditangkap oleh nelayan tempatan.

 

Kelisa ini dilihat bukan sahaja mabuk tetapi sudah tidak bermaya. Mungkin kerana jala yang digunakan memberi kesan kepada ikan ini.

Tidak mustahil suatu hari nanti akan ada pemancing yang bertuah akan memperoleh spesies ini.

 

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

Bagi penggemar sebarau, sesudu kecil antara 5 – 7 gram sesuai digunakan berbanding sesudu dan gewang bersaiz besar.

Mungkin diet sebarau di sini lebih kepada anak-anak udang dan anak-anak ikan kecil yang menyebabkan sebarau di sini lebih menggemari sesudu.

Gewang juga boleh digunakan dan masih boleh mendapat sambaran tetapi saya lebih menggemari sesudu sekiranya bertandang ke sini.

 

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

Untuk pengetahuan semua, di tasik ini, sama seperti tasik-tasik lain yang mana setiap spesies ada masa ‘frenzy’ nya.

Ketika musim air tinggi, toman mudah dicari di samping sebarau yang mengendap anak-anak toman.

Musim sebarau adalah ketika air separa surut dan sebelum surut sepenuhnya. Apabila air surut sepenuhnya tibalah musim haruan, bujuk, dan kerandang.

 

Walaupun begitu, spesies-spesies ini masih boleh dipancing pada bila-bila masa dan yang penting tahu tempat persembunyiannya, teknik yang sesuai dan sentiasa berhubung

dengan tekong bila waktu yang ikan Tasik Bukit Merah mulai galak menjamah umpan tipu anda.

 

Trip retro – Predator Tasik Bukit Merah

 

(Oleh: Mohd Ridzuan Ismail)

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI