Menggunakan khidmat tekong Abang Nasir yang memang terkenal di Kuala Trong, Perak, Mohd Nabil dan juga Azlin Shah telah ke Kuala Trong untuk menduga spesies ini yang dikatakan sangat rakus dan mampu melakukan aksi akrobatik setelah menjamah umpan.

 

Mengamalkan teknik casting dan menggunakan gewang pelbagai jenis Mohd Nabil mempertaruhkan joran Abu Garcia Vandetta dan kekili menegak dari keluaran Shimano

Aldebaran MG7 serta Azlin menggunakan Joran Verdict berkekuatan 8-16 lb serta kekili mendatar dari model Abu Garcia Elite IB.

 

Kedua-duanya menggunakan tali sulam berkekuatan 15lb dari Power Pro dan diikat bersama leader berkekuatan 30lb Xzoga untuk menjamin mangsa tidak terlepas sekiranya melarikan gewang.

Nadi penggerak sampan sepanjang 17 kaki dan juga enjin Yamaha 15 kuasa kuda digunakan dalam misi memburu spesies ini.

 

Trip Retro – Memburu Siakap Merah Kuala Trong

 

Bagi Abang Nasir, jelasnya tiada lubuk rahsia kerana rezeki itu ada di mana-mana asalkan kita berusaha bersungguh sungguh. Sepanjang sungai Kuala Trong ini dipenuhi dengan pokok bakau disekitarnya.

 

Alur ini juga dijadikan juga sebagai laluan utama nelayan ke laut. Selain itu, cabang-cabang sungai kecil juga boleh dijadikan lubuk-lubuk yang baik bagi menjerat mangsa.

Ada kalanya siakap merah ini membuat sambaran anak-anak ikan kecil di permukaan air dan itu menunjukkan ianya berada di situ.

IKLAN

Ini memberikan peluang yang tinggi ketika lontaran gewang dibuat berhampiran dengan mangsa.

 

Teknik casting atau karauan setiap masa digunakan untuk menjerat mangsa sepanjang trip ini.

Mohd Nabil yang ketika itu berada di hadapan bot lebih banyak membuat lontaran ke arah rimbunan akar pokok bakau dan membuat karauan secara perlahan. Beberapa kali lontarannya tidak disambut, Mohd Nabil menukar teknik karauan secara laju.

 

Trip Retro – Memburu Siakap Merah Kuala Trong

 

Menggunakan gewang MR-7 Silver Flourescent Chartreuse SFC dan lontaran tepat ke arah rimbunan akar bakau dan sebaik sahaja karauan menghampiri pertengahan, satu sambaran dirasakan dan serentak dari itu juga satu benaman kuat dirasakan.

 

Batang joran terus dikawal supaya ianya tidak membawa lari gewang ke arah akar bakau yang berada disekitar.

IKLAN

Permainan singkat kerana kepakaran mengawal drag secara baik ketika itu telah berjaya mendaratkan seekor siakap merah berskala 1kilogram. Tekong berpindah ke lubuk lain setelah tiada sambaran lagi ini lubuk awal tadi.

 

Kali ini tekong melabuhkan sauhnya betu betul hampir 10meter dari tebing. Lontaran demi lontaran dibuat berhampiran tebing hingga kearah reba akar bakau.

Adakala terasa ragutan kecil yang rabut kemungkinan ikan kecil yang tergoda dengan lenggokkan gewang Rapala Shad Rap selaman dalam 9 cm yang digunakan Azlin.

 

Trip Retro – Memburu Siakap Merah Kuala Trong

 

Bukan kaki casting tegar namanya, jika tidak rajin mengkaji riak sambaran pemangsa menyambar ikan kecil dan kawasan reba berpotensi.

Azlin yang tanpa jemu melontar ke arah pertengahan alur sungai dan telah mendapat satu sambaran kasar.

 

IKLAN

Sentapan di buat sebaiknya dan satu loncatan kasar dari pertengahan sungai sebaik mata kail tertancap kemas pada mangsa.

Kelihatan mangsa yang cukup dewasa cuba melarikan diri ke tebing dan Azlin ketika itu yang tersentak mengangkat joran ke posisi yang lebih tinggi bagi mengawal keadaan yang agak terdesak bagi mangsa melarikan diri.

 

Trip Retro – Memburu Siakap Merah Kuala Trong

 

Pertarungan selama 10minit itu telah berjaya mendaratkan siakap merah dalam anggaran skala 2 kg. Memang satu kepuasan buat kaki casting jika berjaya mendaratkan spesies samseng muara berskala ini.

Beberapa ekor lagi berjaya didaratkan menggunakan gewang-gewang yang berlainan dan bermakna spesies ini menghentam apa saja yang mengganggu persekitaranya ketika lapar.

 

Perkara asas dalam etika memancing siakap merah ini adalah kita harus mencontohi sikap juang seperti spesies ini yang akan sedaya upaya melarikan diri. Konsepnya sama dengan hasil usaha yang dikerahkan untuk menjerat mangsa tanpa mengenal rasa jemu.

 

Kepada yang baru berjinak dengan teknik ini, cubalah rasai ‘kuasa tarikannya’ ketika anda sedang mengarau kekili anda dan seterusnya berjuang menghelanya dari memasuki celahan reba dan bangkar kayu.

 

Trip Retro – Memburu Siakap Merah Kuala Trong

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI