Persiapan Dalam tempoh 24 jam juga beliau maklumkan hasil pencariannya itu dan tanpa berlengah saya menempah tiket penerbangan ke Kota Kinabalu.

Dengan berbaki masa kurang dari 15 hari sebelum tarikh penerbangan itu, saya maksimumkan masa yang dengan mengumpul maklumat pancingan black bass atau tembaring serta kelengkapan yang sesuai.

 

Untuk maklumat tentang pancingan BB ini, saya tak perlu khidmat Mr. Google. Sebaliknya cuma perlu ke Fisher Tackles yang berdekatan dengan pejabat, port kaki-kaki pancing berkumpul.

 

Pasti ada caster yang pernah atau baru pulang dari trip kanai di Sabah. Dalam masa yang sama dapat juga saya meminjam atau membeli barangan memancing dengan diskaun harga istimewa.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

Dan memandangkan saya bergerak secara solo dan akan menimbulkan masalah logistik, saya bercadang untuk menggunakan travel rods saja.

Nasib saya agak baik apabila diberi peluang oleh Sea Tackle untuk menguji pakai prototype Kewl Pesca Grande traveling rod yang dikemas kini. Saya turut dibekalkan dengan gewang berstatus `tahyul’ Ofmer X-Deep yang menjadi fenomena di Sabah.

 

Disamping itu turut mencuba gewang Classic Lure yang bakal meletop serta So’do Tokwan. Perjalanan Setibanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, saya dijemput oleh Shahrul (rakan pemancing yang dimaksudkan) yang sudah hampir setahun bertugas di sini. Setelah mengambil Arie dan Adie, rakan pemancing tempatan, maka bermulalah perjalanan darat yang panjang.

 

Jarak antara Kota Kinabalu ke Sri Ganda yang terletak dalam kawasan Kota Kinabatangan hanya sekitar 450 kilometer sahaja. Lebih kurang Kuala Lumpur ke Kuala Terengganu sahaja.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

Namun disebabkan faktor geografi khususnya di Kundasang dan Ranau yang bergunung-ganang, dan jalan lading sawit sejauh 70 kilometer, ia memakan masa sekurang-kurangnya 7 jam untuk sampai ke Sri Ganda, destinasi memancing yang bakal menjadi fenomena.

 

IKLAN

Untuk tempoh sekurang-kurangnya 7 jam inilah saya sempat menimba sedikit ilmu memancing dari Arie dan Adie sebelum mereka ketiduran. Ilmu pancingan tembaring atau kanai dan siakap merah (mangrove Jack @ MJ) atau dalam dialek Bajau disebut pengeket.

 

Salah satu teknik yang saya pelajari adalah teknik mencangkul BB atau MJ keluar dari persembunyian.

Iaitu dengan cara merejam atau melontar gewang secara keras ke permukaan air di kawasan bangkar (reba) atau ruang di celah perdu nipah dan rimbunan akar bakau.

Tujuannya bukan untuk menakutkan ikan Sebaliknya mengejutkannya agar menyedari kemunculan gewang tersebut dan membahamnya.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

Hampir jam 6.30 pagi kami tiba di Homestay Sri Ganda yang terletak berdekatan jeti. Kami disambut dengan ramah oleh pemilik homestay, Micheal Iting atau nama muslimnya, Muhammad. Sambil bersarapan kami diberi taklimat ringkas berkaitan keselamatan ketika memancing oleh beliau dan ketua kampung merangkap boatman kami.

 

Tepat jam 7.15 pagi, dengan 2 buah sampan kayu berenjin 30 kuasa kuda, kami menyusur Sungai Sri Ganda dan delta Sungai Kinabatangan. Shahrul berpasangan dengan Adie bertekongkan ketua kampung manakala saya dan Arie menggunakan khidmat Amran – tekong merangkap handline caster!

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

IKLAN

Pencarian lesen dan rekod

 

Tidak sampai setengah jam sesi bermula, dalam pada casting sambil memberi tunjuk ajar spot dan angle yang harus dicangkul, Arie membuktikan kejaguhannya dengan mendaratkan seekor spesies target.

 

Ikan pertama dah pun kanai. Sedikit sebanyak meredakan tekanan saya untuk mencari lesen berikutan tarikh yang dipilih kurang bagus kerana disebabkan oleh faktor pasang surut yang tinggi.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

 

Dua jam berlalu tanpa sebarang hasil, akhirnya gewang yang saya gunakan disambar pemangsa dengan agak kasar. Namun yang berjaya didaratkan adalah pengeket saiz hidangan. Hanya selepas 3 jam kemudian barulah saya dapat lesen.

 

tu pun bukan lesen B Full… Sebaliknya BBB (baby black bass). Dari segi kuantiti, sempat jugalah saya mendahului Arie buat seketika, selepas itu hampir semua spesies ikan yang beliau naikkan termasuklah spesies BB juga… balukang basar (belukang besar).

 

IKLAN

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

Jam 6.30 pagi pada hari kedua, kedua-dua tekong berkomitmen tinggi sudah menanti kami di jeti. Bunyi awal sangat tapi 6.30 pagi di Sri Ganda dah terang benderang.

Pada hari kedua ini bertekad dan akur untuk menggunakan gewang tahyul saja. Sudah dapat lesen B penuh barulah boleh nak menguji gewang-gewang lain pula.

 

Namun sekali lagi faktor pasang surut air memainkan peranan utama. Arus semakin laju dan ia sangat mempengaruhi hasil tangkapan. Hampir jam 3 petang, saya hanya mampu mendaratkan seekor belukang manakala kuantiti pengeket yang Arie perolehi juga sangat berkurang.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

 

Ketika mencuba nasib di satu kuala terusan yang agak cetek, saya dan Arie beberapa kali rabut dan tak lekat. Apabila memasuki terusan tersebut, Arie berjaya menjinakkan seekor MJ yang agak kasar. Saya mencuba nasib di spot yang Arie memperolehi dan terus menerima sambaran yang agak ganas. Drag mula bekerja mengawal larian ikan.

 

Jantung saja juga bekerja lebih deras berikutan set yang saya gunakan ketika adalah set untuk melayan bulan-bulan (tarpon). Tali sulam yang digunakan Cuma 6lb dan leader 10lb. Adrenalin kian meningkat apabila mangsa memperlihatkan kelibatnya. Mungkin disebabkan kawasan itu bebas bangkar, nasib berpihak kepada saya. Akhirnya berjaya juga saya memperolehi lesen B penuh.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

 

Petang itu saya kembali ke jeti dengan senyum lebar. Walau gagal menandingi gabungan Shahrul dan Adie yang memperoleh BB yang lebih besar, yang pastinya Sri Ganda membekalkan saya kenangan manis untuk dibawa pulang ke Semenanjung. Semanis pengeket masak 3 rasa yang dicangkul dari bangkar.

 

Trip Retro – Memburu BB & MJ Sri Ganda

Jom join port baru di www.facebook.com/umpania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI