Kewujudan ratusan pulau di perairan kepulauan Riau, Indonesia telah lama menarik minat kami. Perairannya yang meliputi kepulauan Jemaja dan Natuna amat kaya dengan hasil gas dan minyak begitu dijaga ketat oleh pihak maritim dan tentera laut Indonesia.

 

Walaupun kedudukannya amat dekat jika melalui perairan Johor atau Pahang, ia bukan perkara mudah untuk membolosinya kerana pihak berwajib Indonesia menjaganya lengkap dengan peralatan senjata api berat.

 

Disebabkan kurang dikunjungi, ia telah membuatkan, perairan berkenaan kaya dengan hidupan marin. Di sana terdapat ribuan lubuk atau spot ikan yang masih belum diterokai oleh pemancing.

 

Justeru selepas kejayaan kami meneroka perairan Pulau Jemaja, Pulau Malang Biru dan Pulau Anambas, satu trip lebih jauh telah dirancang. Selepas berbincang, kami telah memilih Pulau Midai atau Pulau Mida yang terletak di Pulau Natuna.

 

Selepas memilih hari yang sesuai, seramai 13 orang menuju ke Pulau Bintan sebelum menuju ke Pulau Midai. Perjalanan melalui Pulau Bintan merupakan salah satu opsyen untuk ke Perairan Kepulauan Riau secara sah. Di sana juga terdapat perkhidmatan bot memancing yang bersedia untuk memancing di perairan sekitarnya.

 

Trip Retro – Jelajah Pulau Midai, Natuna (bahagian 1)

 

Pulau Midai

Pulau Midai atau Mida merupakan salah satu dari 141 buah pulau di bawah pemerintahan Kabupaten Natuna, Provinsi Kepulauan Riau. Secara morfologi pula, Pulau Midai merupakan pulau yang terbentuk dari letusan gunung api, iaitu secara beransur dari dataran pantai yang sempit hingga menjadi daerah berbukit di bahagian tengah pulau.

 

Ketinggian kawasan berbukit dianggarkan dari beberapa puluh meter hingga dari 140 meter. Pulau Midai hanya berkeluasan 18 km sahaja. Walaupun pulau ini dikelilingi oleh laut, pekerjaan utama penduduk Pulau Midai ialah bertani.

IKLAN

 

Pulau Midai terkenal dengan pengeluar kopra sejak zaman Kesultanan Riau Tahun 1886. Kopra adalah bahan kering yang terhasil dari isi kelapa yang telah dikeringkan. Selain itu Midai juga terkenal sebagai pengeluar cengkih terbaik di dalam Wilayah Natuna.

 

Boleh dikatakan, cengkih yang berasal dari Pulau Midai antara yang paling mendapat permintaan tinggi di Indonesia. Pulau Midai diperintah oleh seorang wakil daripada pemerintahan Kabupaten Natuna, Provinsi Kepulauan Riau.

 

Trip Retro – Jelajah Pulau Midai, Natuna (bahagian 1)

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

22 Jam!

Seperti trip-trip yang lalu, kami menggunakan khidmat bot Seastar yang berpangkalan di Pulau Bintan, Indonesia. Kali ini persiapan lebih rapi dibuat oleh pemilik bot memandangkan ini merupakan pertama kali bot Sea Star bergerak jauh hingga ke kawasan kepulauan Natuna.

 

IKLAN

Kapasiti minyak diesel, makanan dan ais ditambah sebagai persiapan untuk ke sana. Awak-awak bot juga amat teruja dengan trip kali ini kerana mereka juga tidak pernah sampai ke Pulau Midai. Hanya tekong Am sahaja yang pernah ke sana, itu pun 8 tahun lepas!.

 

Untuk ke sana, kami akan melalui perjalanan yang jauh dan mengambil masa 22 jam untuk tiba ke kawasan Pulau Midai. Kami juga tidak meletakkan harapan tinggi pada trip kali ini kerana trip ini 100% trip eksplorasi ke tempat yang tidak pernah kami jejaki dan tekong Am juga tidak mempunyai sebarang panduan dan lubuk di sana.

 

Perjalanan yang jauh amat memeritkan kami. Mujur bot Sea Star dilengkapi dengan bilik tidur yang luas serta berhawa dingin. Maka tempoh perjalanan kami hanya dipenuhi dengan aktiviti makan dan tidur. Bot hanya berhenti seketika untuk mengisi minyak dan pemeriksaan enjin sebelum bergerak semula.

 

Trip Retro – Jelajah Pulau Midai, Natuna (bahagian 1)

 

Tiba Di Pulau Midai

Selepas mengharungi perjalanan yang sangat lama, akhirnya kami tiba di Pulau Midai. Perkara pertama yang perlu kami lakukan, singgah ke Pulau Midai untuk mendapat kebenaran memancing di persekitaran perairan Pulau Midai daripada wakil pemerintah.

 

IKLAN

Kami tiba di jeti Pulau Midai pada pukul 10 pagi. Kelihatan banyak bot nelayan yang bersaiz kecil berlabuh di jeti. Kedatangan kami bersama bot Sea Star telah menarik perhatian masyarakat di Pulau Midai.

 

Kami terus menuju ke Postal Midai iaitu pejabat pegawai pemerintah di pulau berkenaan. Seorang lelaki lengkap berpakaian askar menyambut kedatangan kami. Segala permohonan memancing di Pulau Midai dilakukan oleh tekong Am.

 

Sementara menunggu dokumentasi siap, kami mengambil keputusan bersiar-siar di sekitar pekan berkenaan. Ia bolehlah dianggap sebagai ‘Pekan Koboi’. Tidak banyak kedai-kedai dan bangunan yang terdapat di sini. Kebanyakan kedai, hanya menjual keperluan asas rumah dan keperluan barangan dapur sahaja.

 

Walaupun pekan di Pulau Midai ketinggalan dari kemudahan moden, tetapi perairan dan pantai di Pulau Midai amat indah dan terpelihara sekali. Buktinya di jeti kapal kami berlabuh pun kelihatan karang-karang yang cantik serta anak-anak ikan yang banyak.

 

Trip Retro – Jelajah Pulau Midai, Natuna (bahagian 1)

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Kami juga dipelawa penduduk tempatan untuk singgah di sebuah warung yang terletak di jeti. Salah seorang daripadanya, memperkenalkan diri sebagai Pak M.Napirussa dan dia merupakan pengusaha cengkih di pulau ini.

Selain menceritakan sejarah Pulau Midai kepada kami, dia juga memberitahu bahawa kami merupakan pemancing Malaysia dan orang luar pertama yang pernah tiba di pulau ini.

 

Layanan istimewa penduduk Pulau Midai tidak terhenti di situ sahaja. Beberapa orang rakan tidak melepaskan peluang dibawa mengelilingi pulau menggunakan motosikal mereka. Selepas beberapa jam menanti, akhirnya proses kebenaran memancing di Pulau Midai telah diluluskan. Ini bermakna ekspedisi memancing kami akan bermula.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI