Kami mengaplikasikan teknik pancingan apollo sebaik sahaja sampai ke destinasi. Teknik apollo ini merupakan ladung yang terletak pada bahagian bawah sekali. Jika tidak mahu kehilangan ikan, tangsi yang diikat kemas pada ladung mesti lebih halus sifatnya daripada perambut untuk mata kail dan tali utama.

 

Oleh kerana ladung mencecah dasar, peluang untuk tersangkut adalah berpotensi tinggi. Jika tersangkut, masih boleh diselamatkan kail dan ikan kerana tali lebih halus bagi mengikat ladung, akan putus terlebih dahulu.

 

Memang diakui ikan gerut-gerut bijak dalam melarikan umpan yang telah digigitnya. Tidak digalakkan sama sekali menggunakan umpan dan mata kail yang terlalu berlebihan saiznya.

 

Seelok-eloknya mata kail yang ingin diaplikasikan tidak begitu besar. Begitu jugalah penggunaan tali perambut. Tali yang punyai kekuatan 10 – 15 lb sudah memadai untuk menjerat gerut-gerut.

IKLAN

 

Kami sempat memerhatikan keadaan air yang terbaik untuk pancingan ikan gerut-gerut adalah di mana airnya tidaklah terlalu berkelodak dan agak tenang supaya lebih seronok untuk mendaratkannya. Penggunaan sabiki ataupun apollo bersaiz 8 adalah yang terbaik dan cukup ideal untuk merencanakan strategi mendaratkan gerut-gerut.

 

Sepanjang mengaplikasikan kedua-dua teknik pancingan sama ada teknik apollo ataupun bottom (pancingan dasar), kami langsung tidak menemui masalah. Mungkin faktor lapangan di sini sudah biasa kami jejaki sebagai bonus buat kami berjaya bertempur kemas dengan ikan sasaran.

IKLAN

 

Memandangkan keadaan cuaca yang tidak mengizinkan iaitu kelihatan jelas di langit awan-awan hitam berkumpul memberi petanda hujan lebat, bagai memberi petanda hujan lebat, ia jelas sekali menyuruh kami.

 

Kami berpakat untuk pulang awal dan segera menamatkan aktiviti pancingan. Walau bagaimanapun, sempat juga dari belakang bot Samson melayan kerenah ikan selar hasil aplikasi teknik pancingan apollo sebelum kami berangkat pulang.

IKLAN

 

Sememangnya trip di ‘lubuk puaka’ ini terpaksa kami rahsiakan lokasinya. Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa kami terus memberi aksi yang terbaik memancing di sini tidak kiralah pancingan apollo, dasar, tunda dan sebagainya.

 

Sebenarnya lubuk ini berkemampuan dan berpotensi mendaratkan pelbagai spesies ikan air masin. Untuk rekod, di sini kami pernah mendaratkan ikan kerapu bersaiz mega dan kami benar-benar merindui saat itu kembali dan berhasrat untuk mendapatkan yang lebih mega!

 

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI