Khabar perihal sahabat saya ingin menduga spesies raja muara menarik minat saya untuk menduga spesies yang memang sudah lama tidak saya merasa tarikannya ini.

Tambahan pula lokasinya berdekatan dengan kampung halaman saya, jadi rugi kalau tidak bersama. Spot yang terletak di sebelah utara semenanjung ini sememangnya agak terkenal dengan siakapnya.

 

Zubir dan Asan, dua orang pemancing dari Kampar dan Gopeng memang berhajat besar untuk menarik spesies ini.

Mungkin kerana kampung halaman mereka yang agak jauh dari laut mengehadkan aktiviti mereka untuk menduga spesies muara ini. Saya pula yang bekerja di sektor swasta di Selangor, bergerak awal pagi terus ke lokasi ini.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Kami tiba awal pagi dan terus ke jeti dan memunggah senjata yang ada. Maklumlah hati sudah tidak sabar. Bagi saya dan Asan, acara casting tentulah menjadi acara wajib. Zubir pula lebih selesa dengan pancingan dasar. Zubir juga menjadi tekong bot kami pada trip kali ini.

 

Bot sepanjang 13 kaki menjadi sewaan kami memang cukup selesa untuk tiga orang pemancing. Setelah semua keperluan penting siap, Zubir selaku tekong terus memacu bot fiber yang disewa ke spot pilihan.

Tidak perlu menunggu lama, penggayaan sinking pencil Ofmer Wander saya disambut ikan sumpit-sumpit. Nampaknya ikan mula aktif. Air bunga pasang yang dikejar sedang berlaku.

 

Tidak lama kemudian kumpulan ikan bulan mula menerpa. Strike demi strike saya perolehi dan ikan dapat didaratkan.

Saya menggunakan gewang keluaran Ofmer Wander 50 berwarna pelangi. Memang cukup berkesan gewang ini hinggakan saya tidak mahu menukar gewang lain.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

 

Selepas acara memanaskan badan dengan si bulan, saya berehat sebentar sambil melihat Asan terus menerus dengan acara casting. Lontaran dibuat ke arah tebing yang mempunyai bangkar kayu mati ke arah bot.

Setelah beberapa kali lontaran dilakukan, tiba-tiba satu sedutan yang menghasilkan bunyi ‘BOFF’ agak kuat berlaku ketika popper menghampiri bot.

IKLAN

 

Asan menjerit gembira bila sang siakap mula menghambur ke udara beberapa ketika selepas merasa dirinya terjerat. Faktor sambaran yang berlaku hampir kepada bot memberi kelebihan kepada Asan untuk mengawal keadaan dengan lebih mudah.

Rezeki akhirnya berpihak kepada kami dengan terdaratnya siakap liar pertama untuk trip kali ini. Dengan berat menghampiri 2 kg, Asan mampu tersenyum lebar.

 

Zubir terus sabar menggunakan teknik pelampung menggunakan umpan hidup. Apa lagi kalau bukan umpan killer iaitu udang hidup. Lontaran umpan menggunakan pelampung hanya beberapa meter dari bot kami.

 

Namun, Zubir juga tidak perlu menunggu lama. Teknik hanyutan pelampungnya cepat disapa siakap. Menyedari pelampungnya hilang, rod terus dicapai dan jeritan spool spinning memecah sebentar kesunyian.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Mangsa membuat larian padu setelah mulutnya tercangkuk kail. Zubir melayan karenah ikannya dengan cukup berhati-hati. Maklumlah set ringan dengan tali mono atau tangsi yang digunakan hanya berkekuatan 6 lb.

 

Memang berani betul untuk melayan siakap liar dengan setting sebegini. Sedang mangsa di hela menuju bot, tiba-tiba ikan ini membuat lonjakan dan gelengan terakhir dan berjaya meluahkan mata kail keluar. Kami semua hanya mampu melihat, tiada rezeki untuk Zubir.

IKLAN

 

Saya yang masih lagi belum merasai strike, menukar gewang, kali ini Ofmer Original Shad saya pertaruhkan. Air yang cantik tanpa keruh yang kuat ditambah terik matahari pasti menyerlahkan lagi aksi gewang ini.

 

Lontaran saya lakukan ke sudut tengah muara namun tiada sambutan. Saya berubah posisi dan lontaran dilakukan ke sebelah tebing menghala ke bot. Lontaran ke kawasan bangkar kayu turut dibuat oleh Asan.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

 

Hanya sebelah menyebelah gewang kami beraksi. Maklumlah masing-masing ingin menghanyirkan gewang selaman dalam kami.

Beberapa kali lontaran dibuat sebelum tiba-tiba terasa seperti gewang berlanggar bangkar di dasar muara dan sangkut! Sembatan sederhana saya lakukan dan yes! Akhirnya sambutan berlaku ke atas gelekan gewang selaman dalam saya.

 

Larian kencang ‘penyamun’ pantas melarikan gewang. Siakap bisik hati saya walaupun belum kelihatan kelibat sang pemangsa muara ini. Tetapi gaya henjutannya menunjukkan angkara sebenar pelaku yang menghentam gewang selaman saya ini sehinggalah satu lonjakan padu ke udara berlaku.

 

Akrobatik yang berlaku sambil ikan ini membuat gelengan kepala untuk membuang gewang sungguh mempesonakan kami. Namun usaha sang raja sia-sia kerana treble hook tetap tertancap kemas di bibirnya dan di bawah mulut.

IKLAN

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

 

Saya melayan ikan ini berhati-hati. Saiz yang agak sedap dilayan ini dikawal sebaik mungkin menggunakan rod Abu Garcia Millenium 2000 sepanjang lapan kaki setengah ini. Seperti aksi melayan rod fly pula rasanya.

 

Lenturan rod ini agak lembut dan panjangnya membuat tenaga ikan dipindahkan sepenuhnya di tangan saya. Memang mengujakan. Saya dikerah bertahan apabila ikan mula membuat henjutan berkali-kali sehingga ke bawah bot. Kali ini tali sauh menjadi sasaran untuk perisai terakhir.

 

Rod Abu Millenium meliuk ke tahap ‘L’ menahan asakan bertali arus. Mujur Asan yang berada di hadapan bot pantas bertindak dengan bersedia dengan tangguk.

Sang raja akhirnya berjaya ditangguk setelah penat dipujuk. Alhamdulillah, siakap liar berjaya juga saya modelkan. Rezeki anak isteri, bisik hati saya.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

 

Selain siakap putih yang kami cari, kami juga memasang hasrat untuk cuba menaikkan panglima muara di sini. Siapa lagi kalau bukan ikan siakap merah.

Info yang saya dapati daripada pengusaha-pengusaha bot sewa di sini mengatakan memang terdapat spesies ini namun agak sukar mendapatkannya. Mungkin belum rezeki saya atau ilmu yang belum cukup untuk mendapatkannya.

 

Saya juga biasa ternampak kelibat anak-anak siakap merah ni bermain-main ketika air pasang berlaku. Maklumlah rumah saya tidak jauh dari muara sungai.

Tetapi telahan beberapa pihak mengatakan yang spesies ini tidak ada di spot yang saya kunjungi ini menaikkan lagi semangat saya untuk mendapatkannya. Mungkin trip selepas ini saya akan menjadikan spesies ini sasaran utama saya pula.

 

Trip Retro – Duga Jajahan Raja Muara

Jom like & See First page portal memancing terbaru – www.facebook.com/umpanmania101

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI