IKLAN

 

Setelah tiga bulan merancang, Alhamdullilah perancangan yang diatur oleh Encik Mahfiz selaku trip organizer akhirnya menjadi kenyataan.

Perairan Pulau Tioman, itulah destinasi pancingan kami. Trip kali ini terdiri daripada 6 sahabat dan kenalan iaitu Encik Mahfiz, Haji Azmi, Zul Gemang, Rozikim, Rofizi dan Mahmud.

 

Selesai solat Subuh, kami semua berkumpul di Kota Tinggi, Johor untuk bersarapan terlebih dahulu sebelum bertolak ke Mersing. Air muka masing-masing terpancar ceria dan tidak sabar untuk beraksi dengan ‘kelengkapan alatan perang’ masing-masing.

 

Setibanya di Mersing, kami singgah sebentar di sebuah kedai menjual peralatan memancing. Beberapa peralatan yang dirasakan masih tidak mencukupi, segera kami topup.

Tidak terkecuali umpan udang hidup dibeli sebanyak RM100 (170 ekor) sebagai taruhan selain bekalan makanan.

 

 

Oleh sebab ada sebuah kedai yang cukup terkenal menjual keropok lekor di sini, kami turut ‘tapau’ sebagai bekalan sarapan pada hari kedua.

 

Langkah pertama

Selepas selesai memunggah barang ke dalam bot dan menyimpan kereta, bermulalah perjalanan trip ini yang akan dikemudikan oleh Tekong Rosli dan awak-awaknya Pak Mat Siren.

Masing-masing kemudiannya berdoa daripada-NYA memohon agar dilindungi dari bahaya dan mendapat rezeki yang banyak.

 

Kami tiba di lokasi pertama sekitar jam 12.35 tengah hari dan masing-masing tidak sabar untuk melabuhkan pancingan joran mereka. Pak Mat sempat mengusik kami semua dengan berkata “Kita tengok dapat lesen dahulu”.

 

 

IKLAN

Tidak sampai 5 minit, kekili Banax GT4000 milik Haji Azmi melentur kuat sambil kami berdebar menanti apakah ikan lesen pertama yang dinaikkan.

Tidak lama kemudian, seekor bawal cermin dalam skala 2 kg timbul di permukaan, sambil Hj Azmi tersenyum lebar.

 

Sedang Haji Azmi sibuk bergambar dengan ikan miliknya, Pak Mat Siren pula berteriak di bahagian depan bot sebelah kanan tekong dengan berkata,

“Haaa… Giliran aku pula, tengok-tengok siapa yang belum dapat lesen” sambil menggunakan teknik ambor tangannya pantas menarik naik tali ambor.

 

 

Puas juga, Pak Mat Siren berantakan melayan spesies yang menyambut ambornya ke kiri ke kanan dan akhirnya maka muncul seekor jemuduk berskala 3 kg.

Barulah kami tahu, kehebatan Pak Mat Siren bukan sahaja dari ‘suaranya yang kuat seperti siren’ tetapi juga skill dan teknik memancing ‘ambor’ nya.

 

Sedang saya dan rakan yang lain belum dapat ikan, Mahfiz yang duduk di belakang bot pula yang terkena ‘karan’. Rod Eupro PE 1-3 dihenjut kuat ke bawah, manakala Shimano Stradic 4000 laju memuntahkan tali.

 

IKLAN

Mahfiz berantakan melayan dengan cool aksi spesies yang menyambut umpan udang hidup miliknya dan akhirnya beliau berjaya mendaratkan ebek berskala 4 kg dengan dibantu gancu oleh tekong Rosli yang sentiasa bersedia membantu kami semua.

 

 

Hotspot kedua.

Syok memancing ikan, sampaikan terlupa perut kosong. Kebetulan pula, Pat Mat Siren bertanyakan “Ha..korang nak makan ikan mana satu ni”.

 

Lantas ebek pertama Mahfiz dipilih dan menunya masak asam pedas taucu campur sayur kacang bendi sebagai hidangan tengah hari. Fuhh… tak tahu nak bayangkan, sedap betapa lazatnya makan ikan segar.

 

Selepas makan, kami menyambung kembali tugasan. Laut kuat bergelora dan beberapa orang rakan termasuk saya ‘tumbang’ (muntah).

Apa lagi kami semua masuk ke kabin mencari port untuk berehat dan tidur. Sebaik terjaga, bot tekong sudah pun sampai ke hot spot baru dan hari pun sudah beransur senja.

 

 

Rupa-rupanya geng di luar sedang rancak mencandat sotong. Tekong Ros agak sibuk membantu menyediakan umpan sotong segar dan selayang potong untuk jadikan umpan.

Sebaik sahaja hari beransur gelap, Mahfiz yang sejak tidak putus asa jigging di belakang bot, kelihatan bergasak dengan ikan pemangsa.

 

Tiba-tiba, kami dikejutkan dengan bunyi nyaring tali dari drag spool milik Mahmud yang keluar begitu laju. Automatik, saya dan rakan-rakan yang sedang melayan tidur ‘tercelik’ mata dan terus menumpukan perhatian pada Mahmud yang sedang beraksi.

Keadaan agak gelap sedikit menyukarkan apakah ikan yang telah memakan umpan hirisan selayang yang dihulurkan.

 

 

Selepas 30 minit bergasak, akhirnya spesies mega, iaitu pari seberat 27 kg berjaya dinaikkan. Kami sebenarnya terkejut, kerana jika melihatkan kepada set yang digunakan, ia bukanlah tandingan untuk menaikkan ikan sebesar ini.

(Joran- Abu Garcia Tournament Heavy Action 20 lb, Kekili- Shimano Sedona 4000, tali utama- Cobia 30 lb, perambut- Eupro GT 40 lb dan mata kail-Owner 5/0). Tetapi inilah bila dikatakan jika sudah rezeki, tidak ke mana.

 

Dalam dingin subuh, kami terus melayan. Haji Azmi yang menyepi sejak sekian lama, turut mendapat rezeki, kali ini ebek pula yang mendominasi tangkapan.

Selang beberapa minit kemudian, giliran saya pula menerima tentangan dan berjaya menaikkan ebek seberat 3.5 kg.

 

 

Tidak ketinggalan Wan juga berjaya menaikkan skala yang sama. Tidak sempat mengatur nafas, rod Protech Classic 25 lb yang dipadankan dengan Shimano FX4000, tali 30 lb dan mata kail owner 4/0 di uji lagi hampir 7 minit. Gerong belang saiz sedap dimasak kari berjaya dinaikkan.

 

(… bersambung)