Umpan bulu

Umpan bulu ayam putih yang dahulunya umpan rahsia di kalangan tekong di perairan ini boleh dianggap bukan lagi rahsia di kalangan kaki casting terutamanya di perairan Kedah.

Bahkan, umpan ’killer’ ini sebenarnya telah pun dipraktikkan di pulau-pulau berbatu yang lain seperti Pulau Sembilan, Perak.

 

Apa yang menariknya, kehalusan umpan bulu yang dibuat sendiri oleh Abang Din. Ia dihias cantik dengan semburan cat putih, ditaburkan serbuk pengilat, selain dikemaskan dengan epoxy untuk mengukuhkan keseluruhan ikatan bulu ayam berkenaan.

 

Reka bentuk umpan dari segi berat dan bentuk biasanya ia adalah ‘rahsia’ tekong atau si pembuatnya. Tetapi jika ke sini boleh membelinya dengan harga RM5 seketul tidak termasuk mata kail.

Selain bulu ayam, boleh juga mencuba seperti spoon untuk casting. Tanyakan tekong untuk pemilihan berat yang sesuai.

 

 

TEKNIK CASTING

 

IKLAN

Kekili

Kekili spinning jenis high speed amat penting di sini. Disyorkan menggunakan kekili yang memiliki gear ratio 6.0 dan ke atas.

Siri 2000-2500 paling sesuai digunakan dan ia mestilah tahan lasak dan kalis air masin. Jika bukan jenis air masin, harus membilasnya dengan segera selepas tiba di daratan.

Kekili Shimano seperti Sahara, Stradic, Symetre antara kekili yang ‘sedap’ dipakai dan harganya juga berpatutan.

 

Rod

Rod casting 7’ atau 7’ setengah paling sesuai. Tetapi sebenarnya penggunaan rod haruslah sesuai dengan tinggi tubuh badan seseorang.

Ini kerana jika seorang itu bertubuh rendah rod 6’ atau 6’ setengah adalah sesuai. Pendek kata, hujung rod jangan sampai mencecah air.

IKLAN

Rod dengan kekuatan 10-20lb adalah sesuai untuk menduga perairan ini. Tetapi jika inginkan ‘lebih perlawanan’ boleh mencuba joran yang lebih ringan.

 

 

Tali

Tidak kisah, apa brand yang digunakan. Asalkan ia jenis braided, kuat dan tahan lasak. Saiz 15-20 lb paling sesuai di sini.

 

Perambut

IKLAN

Pilih perambut jenis fluorocarbon. Jangan terlalu keras. Perambut berkekuatan 25-30 lb paling ideal.

 

Mata kail

Saiz mata bergantungkepada tempat. Biasanya mata kail no 2 digunakan. Paling penting, mata kail mestilah tajam, tahan lasak dan sedikit lembut, kerana jika tersangkut di celah

batu, boleh menariknya sampai bengkok mata kail kerana paling penting dapatkan semula batu ladung yang berhias bulu ayam tersebut.

 

Selain dua mata, ikatan tunggal juga boleh dipraktikkan. Tali yang sesuai untuk mengikat mata kail adalah jenis braided berkekuatan 80lb ke atas.

 

Air

Faktor air memainkan peranan penting. Jika air jernih, potensi sambaran lebih tinggi dan arus hendaklah tidak terlalu laju. Sebaiknya rujuk pasang surut air.

 

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI