Umpan tiruan atau lebih senang disebut sebagai gewang merupakan terminal tackle yang amat penting dalam aktiviti memancing terutamanya dalam metod sukan memancing. Sekiranya anda ingin menggunakan gewang, sedikit sebanyak tip perlu diketahui.

 

Gewang berkualiti

Oleh kerana kebanyakan gewang berbadan keras perlu berenang cantik untuk menggoda sambaran, apa yang anda lihat mencakop di rak kedai pancing itu tidak akan membantu jika ia tertonggeng atau meluncur di permukaan air selepas dilontar.

 

Gewang jenama popular lazimnya diuji dalam kolam mini sebelum dipaket, jadi ia pasti berenang elok sebaik saja keluar dari paketnya.

 

Kebanyakan gewang berkualiti tinggi diuji setiap unit apabila disiapkan dan kadar penghasilannya lebih perlahan berbanding gewang bajet yang bagaikan peluru dimuntahkan dari mesin acuannya.

IKLAN

 

Gewang softplastic

Gewang softplastic SP) yang semakin banyak dan pelbagai memang menakutkan kita melihatnya. Tetapi ia memang berkesan sejak sekian lama. Lazimnya semua jenis dan warnanya adalah bagus dan sesetengahnya lebih berkesan berbanding gewang lain.

 

Dua perkara perlu diingat jika menggunakan sp iaitu mata kail dan jig head berkualiti dan saiz sp yang digunakan relatif dengan mangsa semulajadi ikan sasaran.

IKLAN

 

Anda boleh mengelak dari membeli sp murah tetapi anda tak boleh lari dari mata kail tumpul, murah dan lembut padanya atau jid head yang tidak berpadanan atau beratnya tidak seimbang dengan gewang.

 

Rajin-rajinlah guna tali atau perambut sehalus mungkin agar tidak mencacatkan pergerakan gewang anda.

 

IKLAN

Membeli perkakasan terminal sama seperti membeli barangan lain. Tanyalah apa sahaja kemusykilan kepada operator kedai pancing.

 

 

baca juga 10 Gewang Terburuk Sepanjang Masa

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI