Ya, memang seronok bila penantian anda memancing membuahkan hasil. Kadang-kadang, dalam keadaan seronok kita sampai sanggup melupakan aspek keselamatan terutama ketika mengendalikan ikan. Dari sinilah terdengar banyak kes terkena sengatan ikan, mata kail terpacak di tangan dan bermacam-macam lagi boleh menimpa kaki pancing. Jadi, mari kita ketahui apakah antara langkah keselamatan ketika mengendalikan ikan:

 

Jangan terlalu gelabah atau tergopoh-gapah ketika melayan tarikan ikan. Lebih baik jika mengamalkan sesi tarik-menarik dengan tenang untuk mengelakkan berlakunya sebarang perkara tak diingini. Banyak kejadian tidak diingini boleh berlaku ketika sesi melayan ikan.

 

IKLAN

 

Guna gancu, sauk atau lip grip untuk menaikkan ikan. Jangan terlalu berani menaikkan ikan menggunakan tangan kerana rontaan ikan mampu membawa kecederaan kepada kaki pancing. Apatah lagi jika yang sedang didaratkan masih dalam keadaan bertenaga atau spesies bergigi tajam.

 

IKLAN

Buka mata kail dari mulut ikan menggunakan playar atau alatan lain yang sesuai. Elakkan menggunakan tangan untuk mencabut mata kail! Tak perlu nak tunjuk korang handal dalam perkara yang tidak perlu seperti ini.

 

IKLAN

 

Pastikan ikan yang bersengat sudah dipotong sengatnya terlebih dahulu. Sengat yang sudah dipotong haruslah ditanam atau dicampak semula ke dalam air bagi mengelakkan anda terpijak atau terduduk ke atasnya.

 

Pakai kasut yang sesuai ketika memancing. Jangan terpengaruh dengan gaya atau fesyen. Biar nampak macam tak bergaya langsung asalkan keselamatan diutamakan.