Jangan terlalu gelabah atau tergopoh-gapah ketika melayan tarikan ikan. Lebih baik jika mengamalkan sesi tarik-menarik dengan tenang untuk mengelakkan berlakunya sebarang perkara tak diingini. Banyak kejadian tidak diingini boleh berlaku ketika sesi melayan ikan.

 

Tips Keselamatan Mengendalikan Ikan Tangkapan!!

 

IKLAN

Guna gancu, sauk atau lip grip untuk menaikkan ikan. Jangan terlalu berani menaikkan ikan menggunakan tangan kerana rontaan ikan mampu membawa kecederaan kepada kaki pancing. Apatah lagi jika yang sedang didaratkan masih dalam keadaan bertenaga atau spesies bergigi tajam.

 

Buka mata kail dari mulut ikan menggunakan playar atau alatan lain yang sesuai. Elakkan menggunakan tangan untuk mencabut mata kail! Tak perlu nak tunjuk korang handal dalam perkara yang tidak perlu seperti ini.

IKLAN

 

Tips Keselamatan Mengendalikan Ikan Tangkapan!!

 

IKLAN

Pastikan ikan yang bersengat sudah dipotong sengatnya terlebih dahulu. Sengat yang sudah dipotong haruslah ditanam atau dicampak semula ke dalam air bagi mengelakkan anda terpijak atau terduduk ke atasnya.

 

Pakai kasut yang sesuai ketika memancing. Jangan terpengaruh dengan gaya atau fesyen. Biar nampak macam tak bergaya langsung asalkan keselamatan diutamakan.

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI