Terdapat dua cara untuk pancingan ikan rohu iaitu teknik apungan dan dasar. Pelampung biasanya diginakan apabila memancing di kawasan lombong ternakan itik dan teknik dasar lebih sesuai dipakai di kawasan lombong tinggal.

 

Pancingan berpelampung biasanya untuk menjerat rohu bersaiz kecil dan sederhana berskala 2kg ke bawah.

Caranya dengan meletakkan pelampung setengah meter dari umpan bom dan dilontar ke kawasan tengah lombong ataupun di kawasan sekitar tempat belaan itik. Tunggu saja pelampung tenggelam dan strike.

Pastikan drag diregangkan sedikit untuk mengelakkan henjutan akhir yang kadangkala boleh memusnahkan impian anda.

 

Tip & Trik Pancingan Rohu Liar – part 2/2!!

 

Kebanyakan pemancing lebih gemar menggunakan teknik pancingan dasar daripada apungan, mungkin kurang thrill agaknya.

Berdasarkan pengalaman sebelum ini, rohu gemar bermain di geomorfologi lombong yang mempunyai kedlaman antara 1-5meter.

 

Jika lombong tersebut dalam melebihi 5meter, pelampung lebih sesuai digunakan kerana rohu biasanya akan bermain di kawasan permukaan, mungkin kerana bekalan oksigen tidak cukup banyak untuk spesies ini mencari makanan di kawasan yang dalam.

 

Tip & Trik Pancingan Rohu Liar – part 2/2!!

 

Tip yang paling penting untuk memikat rohu ialah merasuah dedak ayam di kawasan ikan itu bermain. Sebanyak 2-4kg dedak ayam diperlukan. Campurkan dedak tersebut dengan, kemudian dikepal dan dilontarkan ke kawasan pancingan.

 

IKLAN

Cari kawasan berteluk yang terdapat teratai atau kiambang. Atau pun cari kawasan yang mempunyai kawasan lantai panjangnya kira 2meter dari tebing sebelum drop off kerana ikan ini gemar bermain di antara tebing dan drop off.

 

Setelah dirasuah, guna dua set pancing dan lontarkan di kawasan rasuah. Tunggu sehingga buih-buih kecil timbul di permukaan menandakan rohu sudah mula menyedut dedak tadi.

Rohu memakan umpan dengan getuan kecil sebelum menelan terus umpan yang disaji. Oleh itu, jika ada getuan, jangan sentap dahulu.

 

Tip & Trik Pancingan Rohu Liar – part 2/2!!

 

Sabar dan tunggu sehingga ikan ini melarikan umpan kerana ikan ini akan menelan umpan setelah menggetu beberapa kali.

Cuma, kita perlu bersedia dengan henjutan pertama rohu apabila ia merasakan mata kail di dalam mulutnya dengan lariannya ibarat torpedo dan sukar dijangka.

 

Sentap dengan perlahan dan pastikan sistem regangan diselaraskan dengan betul agar tidak rabut.

Pancing hendaklah sentiasa diangkat tinggi dan jangan kendurkan tali semasa bertarung. Ikan ini akan bertarung habis-habisan sehingga ke tebing.

IKLAN

Mainkannya sehingga ikan letih dan gunakan tangguk atau lip grip untuk menaikkan ikan.

 

Jika ikan tersebut melebihi 5kg sedangkan set pancing agak kecil, cuba kawal sistem regangan sebaiknya agar tali tidak putus.

Ikan ini biasanya akan melarikan umpan ke kawasan reba atau berstruktur, teknik tekanan perlu digunakan.

 

Tahan ikan itu dengan sistem regangan yang ketat sedikit untuk mengajak ikan itu lari ke kawasan tengah air kemudian setkan regangan ke aras biasa biarkan ianya lari ke tengah lombong.

 

baca juga pancingan rohu liar part 1

 

Jika bernasib baik, rezeki rohu pasti menjadi milik anda. Pengalaman, teknik dan kekuatan set pancing adalah manifestasi kepada tawanan rohu separa liar ini.

Jadi, rajin-rajinlah bertanya dan berguru dengan otai-otai rohu agar tidak kecundang dalam pertarungan dengan spesies turbo ini.

IKLAN

 

Rohu boleh dikategorikan sebagai game fish bagi pemancing lombong. Henjutan dan tarikannya kadangkala boleh menerbangkan pancing ke dalam lombong. Spesies ini sudah pandai memilih dan lebih peka kepada sebarang gangguan.

 

Tip & Trik Pancingan Rohu Liar – part 2/2!!

 

Pancingannya semakin complicated apabila setiap masa dan saat, lubuknya sentiasa berubah dan selera makannya semakin sukar dijangka.

Oleh itu, eksplorasi pancingan rohu perlu lebih ekstrem dan disamping teknik bancuhan umpan yang perlu dipelbagaikan.

 

Sekiranya anda berjaya menaikkan seekor rohu yang berskala 5kg ke atas, anda sebenarnya pemancing yang paling bertuah untuk pancingan rohu liar pada masa sekarang.

Lubuk rahsia perlu dicari dan dijaga sebaiknya supaya ianya berkekalan tanpa diganggu lanun penjaring.

 

Tip & Trik Pancingan Rohu Liar – part 2/2!!

 

Apa pendapat anda? Teruskan klik & share artikel kami ini. Terima kasih!

Jangan lupa LIKE, FOLLOW & SEE FIRST Facebook Majalah Umpan

Sudah subscribe channel Youtube umpan? Klik sekarang Youtube Umpan

 

Tak kumpau punya, baca lah UMPAN seeNI!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI